Megalakult a tálibokkal tárgyaló tanács Kabulban

Megalakította a tálibokkal tárgyalóasztalhoz ülő bizottságot Hamid Karzai afgán kormányfő szombaton. A tanács létrehozásáról még júniusban döntöttek az Egyesült Államok hozzájárulásával.

Az afgán miniszterelnök hivatala szerint a béketanács létrehozása jelentős lépés az afganisztáni béketárgyalások megkezdése felé. A tálibok kilenc éve harcolnak a Nyugat támogatását élvező kormány, és az országot megszálló 130 ezres nemzetközi katonai kontingens ellen. Az afgán törzsi, – és vallási vezetők, valamint politikusok részvételével júniusban lezajlott dzsirga júniusban azonban úgy döntött, hogy megpróbálja tárgyalóasztalhoz ültetni a szélsőséges iszlamista mozgalmakat, és a lépést Washingtont is támogatta.

Az AFP hírügynökség értesülései szerint a tanácsban helyet kapnak többek között egykori tálibok és a Gulbuddin Hekmatjar volt kormányfő vezette Hizbi-Iszlami tagjai is. A pontos listát azonban csak a szombati véglegesítés után, a jövő héten hozzák nyilvánosságra. Karzai bejelentése már várható volt, miután a múlt héten találkozott Burhanuddin Rabbani és Abdul Raszul Szajjaf egykori mudzsahedin vezetőkkel, hogy a béketanácsról megalakításáról tárgyaljon velük.