Megalakult a parlament fogyasztóvédelmi eseti bizottsága

Kedden megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága, amelynek az a feladata, hogy októberig felülvizsgálja az ágazat működését és javaslatot tegyen annak javítására – mondta az ülést követően a testület szocialista elnöke.

Alexa György hozzátette: a bizottságnak 22 tagja van, ebből az MSZP 9, a Fidesz 8, az SZDSZ 2, a KDNP 2, az MDF pedig 1 tagot delegál. A testület következő ülésén – április 3-án – meghallgatják a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség elnökét, valamint megtárgyalják a nemrég nyilvánosságra hozott uniós fogyasztóvédelmi irányelveket.

Az eseti bizottságnak októberig szól a mandátuma, így a testületnek bő fél éve van, hogy elkészítse jelentését. Alexa György hangsúlyozta, hogy a bizottságnak nincs döntési hatásköre, de ajánlásokat elfogadhat a parlament számára. A bizottság ezért többek között felülvizsgálja a vonatkozó jogszabályokat és javaslatot tesz az esetleges módosításokra. Az alakuló ülésen ezen kívül megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy a jövőben a közoktatás részévé váljanak a fogyasztóvédelmi alapjogok ismerete.