Megalakult a Nógrád Megyei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat

Megalakult szerdán a Nógrád Megyei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat – közölte a Független Hírügynökséggel a testület elnöke, Pleva Mihályné. Nógrádban koalíciós győzelem született, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége, a Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja, valamint a Nógrádi és Hevesi Szlovák Önkormányzatok Regionális és Kulturális Központja listáját a lehetséges 105-ből 101 elektor támogatta. A megyei testület kilenctagú, akik közül hárman helyet kapnak majd a hétfőn alakuló országos elnökségben is – tette hozzá az elnök.

A nógrádi szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke kifejtette: elsősorban a nyelvtanítás terén szeretnének jelentősebb eredményt elérni, s olyan dokumentációs tárat akarnak létrehozni, ahol nyelvi és kulturális emlékeiket archiválhatnák. Anyagi lehetőségeik egyelőre szűkösek, az önkormányzat erre az évre mindössze 480 ezer forinthoz jut a költségvetésből. Pályázatokkal viszont segítséget kaphatnak különböző programokhoz. Legnagyobb rendezvényüket, a Bánki Nemzetiségi Fesztivált Nógrád megye önkormányzata több millió forinttal támogatja.

Nógrád megye 131 településéből 21-ben választottak tavaly ősszel szlovák kisebbségi önkormányzatot. Az ezekben lévő képviselők – mint elektorok – szavaztak a megyei kisebbségi listákra.Sporthírek