Megalakult a Kríziskezelő Program tanácsadó testülete

Megalakult a Kríziskezelő Program Tanácsadó Testület. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a keddi alakuló ülés után azt mondta: a szervezet a krízisalap átláthatóságát ellenőrzi, és célja, hogy az összegyűlt összeget minél gyorsabban és igazságosabban elossza a rászorulók között.

A tanácsadó testületben civil és karitatív szervezetek is szerepet kapnak: ők kísérik figyelemmel a folyamatokat és változtatásokat is javasolhatnak. Herczog László azt mondta: jogos elvárás a krízisalap átláthatósága.

A tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta: a villamosenergia törvény értelmében a Magyar Energia Hivatal dönthet a túlfizetésből keletkezett összeg sorsáról, így abból jogszerűen ajánlott fel 5 milliárd forintot a krízisalapba és más civil szervezetekhez.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat delegáltja elmondta: luxus lett volna, ha az energia hivatal számlajóváírásra használta volna fel az összeget, mert az extra forrás most 150 ezer családon segíthet. Hozzátette: az adósságkezelésre adott támogatásnál arra is figyelmet kell fordítani, hogy az érintettek ne adósodjanak el újra, mert az egy rossz folyamathoz vezet.

A kedden megalakult Kríziskezelő Program Tanácsadó Testületében a szociális és munkaügyi miniszter, a társadalompolitikai miniszter, valamint szociálpolitikai szakértők mellett hét civil szervezet kapott helyet: az Országos Szociálpolitikai Tanács, a Szociális Szakmai Szövetség, a Szegényellenes Hálózat, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A krízisalapot egymilliárd forintos kezdőösszeggel hozta létre a kormány, hogy a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe jutottakon segítsenek. A rászorulók 20 és 50 ezer forint közötti összeget kaphatnak.