Megalakult a kormányzati negyed megvalósítását segítő bizottság

Megtartotta első ülését pénteken a kormányzati negyed előkészítését és megvalósítását segítő Projekt Monitoring Bizottság (PMB), amelyet a kormány hívott életre.

Szilvásy György kancelláriaminiszter, a PMB elnöke elmondta, céljuk az, hogy a mainál korszerűbb, olcsóbban fenntartható negyedbe költözzék a kormány, olyan helyre, amely évtizedekre meghatározza a terület arculatát. Mindemellett élhető városnegyedet szeretnének létrehozni, amely a környéken lakók tetszését is elnyeri.

A PMB állandó tagja az Állami Számvevőszék, a kormányzati negyednek helyet adó terézvárosi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, a Kincstári Vagyonigazgatóság, az országos és a budapesti éptészkamara, a Magyar Mérnöki Kamara és a közbeszerzési tanácsadók szövetségének képviselői. Rajtuk kívül meghívott szakértők is részt vesznek a PMB munkájában.

A PMB-nek legelőször a kormányzati negyed finanszírozásával kapcsolatos feladatokat kell megtárgyalnia, a kivitelezés módjára vonatkozó előterjesztést április 30-ig kell kidolgoznia a Kincstári Vagyonigazgatóságnak, s várhatóan május 2-án dönt róla a kormány.

A kormányzati negyed a Nyugati Pályaudvar környékén épülne fel, a jelenlegi 315 ezer négyzetméternyi iroda helyett legfeljebb 180 ezer négyzetméternyi irodahelységbe költöznének át a minisztériumok és egyéb kormányhivatalok. A kormány számításai szerint a régi épületek eladásából 100 milliárd forintot fordíthat a kabinet az államadósság csökkentésére, valamint évente további 16 milliárd forintot spórolhat meg az állam a költözéssel.