Megalakulnak a Magyarország Holnap kerekasztalok

Hétfőn tartja első ülését a Magyarország Holnap nyugdíj- és időskor-kerekasztala, kedden az oktatás kérdéseivel foglalkozó szakértők ülnek össze, csütörtökön pedig megalakul a versenyképességi kerekasztal is. A Magyarország Holnap mozgalom célja, hogy a társadalom egészét érintő kiemelt kérdésekben szakmai konszenzus jöjjön létre – áll a mozgalom közleményében, amelyet vasárnap juttatott el a Független Hírügynökségnek.

A Magyarország Holnap kerekasztalokba 4-4 jelöltet küldött a miniszterelnök, a többi tagot az Országgyűlés illetékes bizottságai, munkaadói és munkavállalói szervezetek, valamit szakmai testületek delegálták. A kerekasztalok létszáma még nem teljes, mert az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága egyenlőre nem élt a lehetőséggel, hogy tagot delegáljon a szakértők sorába.

Egy-egy kerekasztal 18-20 szakértővel dolgozik, de munkájukat ennél lényegesen nagyobb szakértői testület is segíti. A kerekasztalok ülései között a szakmai vita folyamatos, ennek terepe a www.magyarorszagholnap.hu honlap. Az online vita eredményeit időről-időre összefoglalja a kerekasztalok mellé kijelölt szakmai titkár. A szakértők által jóváhagyott verziókat a kerekasztalok megvitatják, pontosítják, illetve módosítják. Az ilyen módon kimunkált szakmai javaslatokat a testületek megküldik mindazoknak a döntéshozó szervezeteknek, amelyeknek hatása lehet a reformok folytatására.