Megalakulhat a médiarendőrség – Index

Már szövegezi az új médiatörvény végleges változatát a Fidesz és az MSZP, a tervezet még idén a parlament elé kerülhet – tudta meg az Index. A hírportál szerint a médiapiac szereplőinek tetszik a tervezet, amelynek három fejezte készült el eddig. Úgy tűnik, hogy a pártok is közös nevezőre juthatnak az ügyben, mégsem biztos, hogy megszavazzák a kétharmados törvényt.

Az Index cikke szerint az Országos Rádió és Televízió Testület helyett felállítandó új médiatestület, a Nemzeti Médiahatóság minden eddiginél szélesebb jogköröket kaphatna, ha elfogadnák a jogszabályt. Az új hatóságot felhatalmaznák, hogy ha a vizsgálat szükségessé teszi, bármikor lefoglalja, illetve lemásolja az adott műsorszolgáltató vagy szerkesztőség szervereit, alkalmazottainak számítógépeit. Mindehhez előzetes bírói engedély kellene, emellett a kényszerítő intézkedésekhez a rendőrség segítségét is kérhetnék – derül ki a törvény tervezetéből, amelyet megszerzett a hírportál. Ha a vizsgált helyen nem működnek együtt a médiahatósággal, a rendőri kényszerítés mellett százezertől ötvenmillió forintig terjedő bírságra is számíthatnának ott.

A munka ellenére nem biztos, hogy az új médiatörvény még idén megszületik. Az Index úgy tudja, hogy a tervezett határidőig befejezik a szövegezést, a pártok médiapolitikusai is meg fognak egyezni, de ez nem garantálja a szükséges kétharmados parlamenti többséget. A médiatörvény minden piaci szereplőnek fontos ugyanis, de a politikusok a világgazdasági válság és a kisebbségi kormányzás miatt inkább a költségvetési szavazásra figyelnek most – olvasható a cikkben.