Megölték a FARC egyik legfőbb katonai vezetőjét

A kolumbiai hadsereg egységei csütörtökön megölték a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet egyik magas rangú katonai vezetőjét – közölte a kolumbiai államügyész.

Jorge Briceo Suárez tagja volt a szervezetet vezető héttagú titkárságnak, és gyakran mint a szervezet fő katonai stratégájaként, vagy a katonai akciók vezetőjeként hivatkoznak rá. Az Egyesült Államok szerint ő irányította a FARC drogcsempészetét.

A kolumbiai államügyész egy kolumbiai rádiónak adott interjúban jelentette be, hogy a kolumbiai hadsereg egy csütörtök kora reggeli összecsapásban megölte Jorge Briceo Suárezt. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a Kolumbia középső részén található Meta tartományban ölték meg a FARC katonai vezetőjét, valamint még nagyjából húsz gerillát.

Részleteket egyelőre nem árultak el a kolumbiai hatóságok az összecsapással kapcsolatban. A kolumbiai rendőrség szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy Juan Manual Santos kolumbiai elnök később közöl részleteket. Az államfő jelenleg New York-ban van, ahol az ENSZ Közgyűlésén vesz részt.

A Mono Jojoy néven is ismert férfi elfogásához vezető információkért az Egyesült Államok külügyminisztériuma ötmillió dolláros (egy milliárd forint) díjat ajánlott fel. Washington szerint a férfi irányította a FRAC drogcsempészetét.