Még vizsgálják, hogyan szabadíthatják ki a Visegrádnál megfeneklett hajót

Egyelõre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) vizsgálja, hogyan lehetne kiszabadítani a Visegrádnál szerdán fennakadt hajót. Egy-két napig még feltehetõen a zátonyon fog maradni, de nem fenyegeti sem az elsüllyedés, sem a további vízbetörés veszélye. Amíg nem sikerül kiszabadítani, addig a közelében elhaladó hajók kötelesek lassan hajózni, hogy védjék a hajót a hullámzás okozta mozgásoktól. A hajó jelenleg környezetévdelmi problémát nem okoz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a német lobogó alatt hajózó áruszállító hajó szerdán nap közben kapott léket a Dunán, a visegrádi vár közelében, amikor hegymenetben haladt, vagyis Esztergom irányába hajózott. Víz tört be a jármûbe. A kapitány azért, hogy elhárítsa a süllyedés közvetlen veszélyét, igyekezett a partnak kormányozni a hajót. Délután három óra körül sikerült a part közelébe manõvereznie, de ott megfeneklett. A vizet a tûzoltók nem tudták kiszivattyúzni az orrgéptérbõl, amin másfél méteres lék keletkezett. A hajó egyébként 80 méter hosszú, 9 méter széles és 665 tonna repcét szállít. A jármûnek egyébként kétfõs, horvát személyzete van, egyikük sem sérült meg.

Az NKH egyelõre vizsgálja, hogy hogyan lehetne leszabadítani a hajót a zátonyról, ahova az elsüllyedés ellen futtatta fel a kapitány – mondta a Független Hírügynökségnek Horváth József, az NKH hajózási, tengerészeti és kikötõi osztályvezetõje. A hatóság közlekedési korlátozást vezetett be: a hullámzás elleni védelem miatt az arra hajózó hajók kötelesek lassítani annyira, hogy a kormányozhatóságuk még megmaradjon.

A hajó egyébként stabilan áll, süllyedés nem fenyegeti. A megoldások között lehet, hogy könnyítenek rajta, vagyis átrakodják a hajó rakományának egy részét egy másik hajóra és biztos helyre kísérik. Azt, hogy pontosan mit fognak csinálni, néhány napon belül, a helyzet részletes kivizsgálása után döntik el – mondta Horváth József.