Nagyvilág

2011.08.16. 19:37

Brit zavargások - Két év börtönbüntetésre ítéltek egy rendbontót

 London(MTI) - Két év börtönbüntetésre ítéltek kedden egy férfit Manchesterben, amiért a múlt heti zavargások során betört egy szupermarketbe.

 London(MTI) - Két év börtönbüntetésre ítéltek kedden egy férfit Manchesterben, amiért a múlt heti zavargások során betört egy szupermarketbe. A 18 éves Michael Gillespie-Doyle-nak két évet kell eltöltenie egy fiatalkorúaknak fenntartott intézetben, miután bevallotta, hogy betört egy Sainsbury s üzletbe. Ugyancsak kedden állt bíróság elé a 31 éves David Beswick, akit 18 hónap börtönre ítéltek, amiért lopott holmikkal kereskedett. A 26 éves Stephen Cartert pedig 16 hónap börtönre ítélték, miután 500 font értékben lopott ruhát és cipőt.

Theresa May belügyminiszter korábban azt mondta, a rendőrséget úgy kell átalakítani, hogy képes legyen megfékezni a bandák tevékenységét és megbirkózni az esetleges jövőbeli zavargásokkal. A tárcavezető kifejezte háláját a zavargásokat megfékező rendőröknek, de - mint mondta - az elmúlt napok világossá tették, hogy a rendőrség reformja "sürgetőbb, mint valaha".

Mint kifejtette, a zavargások kezdetén túl kevés rendőr volt az utcákon, és többen "vonakodtak" határozottabban fellépni a rendbontók ellen. Hozzátette: mindaddig kiáll a rendőrök mellett, amíg azok a törvénynek és az adott helyzetnek megfelelően cselekednek.

A kormány tervét illetően, amely szerint 20 százalékkal csökkentenék a rendőrség költségvetését, elmondta: a kiadások visszafogására a gazdasági válság miatt van szükség. "Reálértéken", azaz más forrásokat is beleszámítva valójában ennél jóval kisebb mértékű csökkentésről van szó - fűzte hozzá.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője szerint aggodalomra ad okot a kormány terve a rendőrségre fordított költségek csökkentéséről. "Az embereknek látható, hatékony rendőrségre van szükségük, hogy ismét biztonságban érezhessék magukat az utcákon. Ezért újra kell gondolni a költségcsökkentési terveket" - fogalmazott. Nick Clegg miniszterelnök-helyettes időközben  bejelentette: független bizottságot állítanak fel, amely a zavargások áldozatait hallgatja meg.

Kedden állt bíróság elé és továbbra is őrizetben marad az a 16 éves fiú, akit a 68 éves Richard Bowes múlt heti megölésével vádolnak. Az idős férfira Nyugat-Londonban támadtak rá a zavargások idején, majd pénteken belehalt sérüléseibe.

A londoni rendőrség felvételt tett közzé arról az esetről, amelyben múlt hétfőn két rendőrt nagy sebességgel elütött egy autó, miközben fosztogatókat igyekeztek megfékezni a London északkeleti részén található Waltham Forestben. Az egyik rendőr térd- és lábsérüléseket szenvedett, míg a másiknak a válla sérült meg. Az ügyben azóta őrizetbe vettek egy férfit.

Eddig 1227 olyan ember állt bíróság elé, aki összefüggésbe hozható a zavargásokkal, s 64 százalékuk továbbra is őrizetben marad.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!