Friss hírek

2009.09.23. 19:16

Engedélyhez kötné a város és a városrészek neveinek használatát a webcímekben Békéscsaba

<p>Egy rendelet tervezet szerint a jövõben csak az önkormányzat engedélyével lehetne domain nevekben használni Békéscsaba és városrészeinek nevét. A város így akarja elkerülni, hogy illetéktelenek kisajátítsák a települést és annak részeit jelzõ neveket. A rendelet megszegõket büntetnék is. A Lehet Más a Politika közleményben tiltakozott szerdán a készülõ rendelet ellen.</p>

A domain nevek használatát korlátozó helyi rendeletrõl csütörtökön dönt a békéscsabai képviselõ-testület. A városban korábban már engedélyhez kötötték a címer, a zászló és a város logóinak használatát. Ezekhez az önkormányzat engedélye kell. Ezt most kiterjesztenék a város és a településrészek neveire is, ha azokat webcímekben akarná valaki használni. Így -ha a képviselõk elfogadják - nemcsak a Békéscsaba, de a Jamina, az Erzsébethely, a Fényes, és például a Gerla - ezek mind településrészek - nevek használatához is az önkormányzat engedélye kellene, ha valaki azokat domainnévként akarja regisztrálni.

A közelmúltban az egyik városrészben akartunk portált indítani, de a mezomegyer.hu nevet már regisztrálták. Ezért merült fel, hogy az ilyen esetek elkerülése érdekében engedélyhez kell kötni a településhez kapcsolódó nevek használatát - indokolta a terveket Vrbovszki Viktor önkormányzati képviselõ, az elõterjesztést jegyzõ ügyrendi bizottság vezetõje. A képviselõ szerint így meg lehetne akadályozni, hogy illetéktelenek használják, vagy a várost sértõ tartalmak jelenjenek meg olyan nevek alatt, amelyek Békéscsabához köthetõk. Ezenkívül több helyi civilszervezet is jelezte, hogy szeretne portált indítani, nekik is segíteni akarnak a rendelettel.

A terv ellen tiltakozó Lehet Más a Politika szerint ugyanakkor fölösleges a szabályozás. Gál Anita a szervezet területi koordinátora a hatalom túlzott és fölösleges terjeszkedésének, és az internetes közönséggel való bürokratikus packázásnak nevezte a rendelet-tervezetet. A szervezet ezért nyílt levélben kérte az önkormányzati képviselõktõl, hogy ne fogadják el a korlátozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!