ERDON Helyi hírek

2008.02.28. 14:05

Angliába is mehetnek a román szezonmunkások

<p>A Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökségen megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vaina Zeno Dan munkaügyi tanácsos egy érdekes kisérleti akcióról számolt be.</p>

Vaina Zeno Dan január 21-22-én részt vett egy állásbörzén Slobozián, ahol angol zöldség és gyümölcstermesztő farmokra kerestek féléves szezonmunkára alkalmazottakat. Az állásbörzén jelen voltak a munkásokat kereső farmok képviselői, az ottani munkafelügyelőség két képviselője, valamint egy Eures felügyelő is. Az angol farmereknek mintegy 150 munkásra volt szükségük, amit 376 meginterjúvolt jelentkező közül válogattak ki. Végül olyannyira elégedettek voltak, hogy 190 személyt alkalmaztak és 47-nek még megigérték, hogy hamarosan ők is kimehetnek. Az állásbörzén videovetítéssel bemutatták a farmokat ahol dolgozni fognak, ismertették az alkalmazási és munkafeltételeket és a bért. Az iskolázottság szempontjából csak annyi feltételt támasztottak az elején, hogy három alkalmazottból legalább egy tudjon alapfokon angolul, de amikor látták a bőséget, már mindenkitől kértek legalább alapfokú angol nyelvismeretet. Igértek ingyenes elszállásolást, kosztott viszonylag szerény összegért, még szórakozási lehetőséget is, de azt kérték, hogy munkaruhát lehetőleg hazulról vigyenek és a 150-200 eurós utiköltséget maguk a kiutazók állják. Ez utóbbit viszont megtérítik nekik egy hét munka után, csak nem hajlandók megelőlegezni. Előnynek számított, ha valakinek volt jogosítványa traktor, vagy autóbusz vezetésére, de az agrármérnöki diplománál többre becsülték azt, ha valakinek a tenyere-mert azt is megnézték- arról tanúskodott, hogy fizikai munkát végez az illető. Kereseti lehetőségként 5,50 fontsterling órabérrel, havi bruttó 1400 euróval kecsegtettek, amiből mintegy 900 eurót lehet megspórolni. A féléves szerződés lejárta után nem lesznek kötelesek hazatérni a román vendégmunkások, ha van hivatalos munkavállalói engedélyük és találnak máshelyen munkát, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!