Még több adóhiányt állapított meg az APEH

Az APEH ellenőrzéseinek száma csak kis mértékben – 17 és félezerről 21 ezerre – nőtt az év első kilenc hónapjában, de a megállapított összes nettó adóhiány 100 milliárddal, 376 milliárd forintra emelkedett egy esztendő alatt – jelentette be szrdán Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese. A megállapított adókülönbözet 83 százaléka az áfa körében található. A vagyonosodási vizsgálatok során is többet tártak fel, az egy “találatra” jutó összeg már meghaladja a 9 millió forintot.

Ebben az évben a gazdaság kifehérítése az adóhivatal kiemelt feladata, a vizsgálatok legtöbbje a különféle jövedelemeltitkolás feltárását szolgálja. Idén csupán 3500-zal több ellenőrzés indult szeptember végéig, mint 2007 kilenc hónapjában, de a megállapított adókülönbözet 100 milliárddal 376 milliárdra duzzadt. A végül jogerőre emelkedett adóhiány ennel kevesebb, 300 milliárd, de a különbség szinte teljesen megegyezik a tavalyival. A legtöbb visszaélést, 83 százalékot az áfával követik el.

A kormány tavalyi döntése értelmében külön eljárásokat indított az APEH a társadalombiztosítási jogviszony és a vagyongyarapodás ellenőrzésére. A tb esetében az 50 ezer elindított ügyben összesen alig 31 millió forint különbözetet állapítottak meg. Varga Lászlóné szerint itt nem elsősorban a büntetés volt a szempont, hanem a jogviszonyok rendezése. A vagyonosodási vizsgálatokból 2007. eleje óta 16 ezer indult, ebből idén 5400-at már jogerősen lezártak, majdnem ötezer még folyamatban van. A revizorok szerint ezekben több, mint 50 milliárd forint be nem fizetett közteherre bukkantak. Egy megállapítás átlagos nettó adókülönbözete 9 millió forint volt idén.

A megjelent sajtóhírekre reagálva az APEH elnökhelyettese tagadta, hogy ne lennének eredményesek a vagyonosodási vizsgálatokban. A másodfokú eljárásokban idén eddig közel 44 százalék a helybenhagyó határozat, ami jelentősen kisebb a tavalyi 52 százaléknál, és 31 százalékra nőtt a megsemmisítő és új eljárást elrendelő döntések hányada. A bíróságokon viszont jobb az APEH találati aránya: 53 százalékot hagynak helyben, amihez hozzáadódik még körülbelül 15 százalék, amelyben a vizsgált személy lépett vissza a pertől.

Rendkívül kevés olyan cég van – alig egyszázaléknyi -, amely nem fizeti ki a minimálbér kétszeresének tb-járulékát, és erről nyilatkozatot tesz az APEH-nek. A Független Hírügynökség ezt firtató kérdésére Varga Lászlóné elismerte, hogy ebben az adóvizsgálattól való félelemnek is szerepe lehet, de felhívta a figyelmet arra, hogy a bevallások szerint csökkent a vállalkozások vesztesége.