Még tart a nyomozás a kolontári porszennyezés ügyében

Budapest, 2012. október 4., szerda (MTI) – A tavaszi kolontári porszennyezés ügyében még tart a nyomozás, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendelt el környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen – közölte az ORFK sajtószolgálata az MTI érdeklődésére.

A nyomozás érdekeire hivatkozva az ügyről többet nem közöltek.

Az NNI szóvivőjének korábbi közleménye szerint a nyomozóhatóság eljárása a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján áprilisban indult. A zöldhatóság idén tavasszal Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek rövid idejű hatása is jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

A Veszprémi Bányakapitányság május óta több határozatban kötelezte a vörösiszap-tározókat üzemeltető Mal Zrt.-t a kazetta lefedésére. Idén nyáron több helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a cég folyamatosan végzi a IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-tároló lefedését, nedvesítését a végrehajtást elrendelő végzésnek megfelelően. A munkálatok a végükhöz közelednek; a legutóbbi közlés szerint a X-es iszaptározó több mint felét már beborították földdel az előírások szerinti vastagságban, és további 7,5 hektáron mentesítették a területet.

– MTI –