Még tart a múlt hétvégi fagykárok felmérése

Ezekben a napokban méri föl a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács a hét eleji fagykárok pontos mértékét. Kelet-Magyarországon Szabolcstól Békésig fagytak el gyümölcsök. A legnagyobb kár az almákat érte. A gazdák kárenyhítést kérnének a kormánytól.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszakán komoly károkat okoztak a fagyok Kelet-Magyarországon. A gazdáknak 8 napjuk van bejelenteni a veszteséget, amelyet ezután mérnek fel – erről Mártonffy Béla, a terméktanács ügyvezetője tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteken. Elsősorban a cseresznye, a meggy és a szilva termése fagyott el, de a legnagyobb kár az almafákben esett. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett a legtöbb bejelentés, de még Békésből is jelentkeztek. Az eddigi információk szerint a termés 40-90 százaléka fagyott meg a hideg április éjszakán.

A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács május 9-én összesíti a bejelentett és ellenőrzött károkat. Ezután döntenek arról, milyen kárenyhítési igénnyel fordulnak a kormányhoz.

10 milliárdos nagyságrendű is lehet a kár – ezt Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke közölte a Független Hírügynökséggel. Hozzátette: pártsemleges, korrekt együttműködést kér és ajánl a gazdák helyzetének megoldására. Jakab István folyamatosan egyeztet a szakmai szervezetekkel és május 8-án a parlamenti szakbizottság is foglalkozik a kárenyhítésssel.