Még több fizetős külföldi diákot fogadnának az orvosegyetemek az Új Széchenyi Terv támogatásával

A 4 hazai orvosegyetem azt kéri az államtól, hogy olyan támogatásra pályázhassanak az Új Széchenyi Terv keretéből, amelyből növelni tudnák a fizetős külföldi diákok létszámát.

A kedden közzétett adataik szerint jelenleg 6200 külföldi diák tanul a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi orvosegyetemeken. Összesen 12 milliárd forint tandíjat fizetnek az intézményeknek és további 12 milliárdot költenek el a városokban. Az egyetemek vezetői szerint tehát a Magyar Államnak is haszna származna abból, ha az egyébként sokszoros külföldi túljelentkező közül többet tudnának felvenni.

A fővárosi Semmelweis Egyetemtől kapott tájékoztatás szerint a német nyelvű oktatásra jelenleg 180 külföldi diákot tudnak felvenni, pedig több mint ezren jelentkeznek. Az angol nyelvű oktatásra is két-háromszoros a túljelentkezés. A létszámemelést jelenleg az oktatási és klinikai infrastruktúra állapota, valamint a korlátozott oktatói kapacitás gátolja. Tehát, ha az Új Széchényi Terv lehetőséget adna az intézményeknek, a forrásokból bővítenék például a kutatólaborokat, illetve az oktatótermeket, a technikai felszerelést, növelnék az oktatói létszámot. Kérdésre válaszolva azt is elmondta a sajtóosztály: ezt jelenleg a 12 milliárd forintos tandíjbevételből nem tudják megoldani, mivel ezt hiánypótlásra kénytelenek költeni.

A külföldi diákok tandíja a többi között többletforrást biztosít a magyar diákok államilag finanszírozott képzéséhez, ebből igyekeznek fenntartani és javítani az intézmények a betegellátásuk színvonalát, és ez a pénz is hozzájárul a humán erőforrás megtartásához,

Az intézmények számítása szerint 10 milliárd forint állami hozzájárulás esetén 800 fővel lenne növelhető a külföldi hallgatók létszáma, és ezzel jelentősen nőnének az állami bevételek is. Szerintük ez az állami támogatás a GDP növekedésből 2 év alatt, az államháztartási bevétel növekedésből 4 év alatt térülne meg.
– Független hírügynökség –