VRCK

2019.08.06. 08:30

Zilahra megy a csapatkapitány

A VRCK válogatottja, Szabó Dávid Romániában folytatja a pálya­futását.

Molnár István

Szabó Dávid (jobbra) ezúttal Romániában lesz légiós

Forrás: ÉM-archívum

Nem szokatlan, hogy egy bajnokság befejezése után változik egy csapat játékoskerete, nincs ez másképpen a Vegyész RC Kazincbarcika NB I.-es férfi-röplabdagárdájánál sem. Az észak-borsodiaknál már jelentettek be új érkezőket és távozókat is az utóbbi hetekben, hónapokban, a „legnevesebb” eligazoló kilétére azonban most derült fény: máshol kezdi a 2019/2020-as bajnokságot a VRCK csapatkapitánya, a korábban Olaszországban, Szlovéniában, Ausztriában, Dél-Koreában és Törökországban is megfordult Szabó Dávid.

Majd „lebokszolják”

A 29 esztendős, 205 centiméter magas szélső ütő ugyan nem megy messzire Kazincbarcikától, „csak” mintegy 300 kilométerre, a romániai Zilahra.

– A tavalyi szezon után, nem titok, kerestem csapatokat, mert úgy éreztem, szükségem van egy kis változásra – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Szabó Dávid. – Ismerem Bogdan Tanasét, aki a magyar válogatott szövetségi kapitánya és aki Zilahon klubedző, s ő tette fel azt a kérdést: mi lenne, ha hozzájuk mennék? Nem tagadom, kedvező ajánlatot kaptam az ottani klubtól. Sajnos azt látni kell, hogy a román férfibajnokság erősebb, mint a magyar, több csapat tud ott profi kerettel, profi gondolkodású játékosokkal profi munkát végezni, mint itthon. Ez is egy plusz volt a döntésemben, hogy egy magasabb szintű bajnokságban mutathatom meg, mit tudok. Ezen dolgok azt is jelentik, hogy keményen meg kell majd harcolnom a kezdőcsapatba kerülésért, a poszton egy helyi srác lesz a riválisom, a meccset majd „lebokszoljuk” egymás között az edzéseken. Ez a kontraktus egyelőre egy évre szól, bízom abban, hogy jó döntést hoztam.

Bő tíz év után

Arra is kíváncsiak voltunk természetesen, hogy a Vegyész RCK csapatkapitánya milyen érzésekkel hagyja el nevelőklubját.

– Barcika az otthonom, itt kezdtem, itt kaptam az alapokat és két évvel ezelőtt ide tértem haza a török másodosztályú Konya BB SK-tól – tette hozzá Szabó Dávid. – Éppen akkor kapott egy új lendületet a Vegyész, akkor lett biztosabb az anyagi háttér a klubnál, öröm volt ebben a folyamatban részt venni. Emlékszem, még beszédtéma volt 2017 nyarán, hogy esetleg indulhatunk majd 2018-ban a Bajnokok Ligájában, ha megnyerjük a bajnokságot és lesz rá módunk. Őszintén: nem gondoltam volna azok után, hogy a BL-ben játszottam a Trevisóval, a Trentinóval és az Innsbruckkal, hogy ez szülővárosom csapatával is sikerülni fog, ráadásul első férfi magyar csapatként.

Szabó Dávidnak voltak nagyon jó, és voltak kevésbé jó meccsei is a Vegyészben az elmúlt két évadban. Kérdés, hogy ő mely meccsekre, eredményekre büszke, illetve kevésbé büszke.

– Az első évben, 2018 tavaszán, Érden megnyertük a Magyar Kupát a Kecskemét ellen, ezt a találkozót kiemelném, majd utána a Kaposvár elleni bajnoki döntő utolsó, barcikai felvonását említeném – közölte a borsodi röplabdázó. – Mind a kettő azért fontos és emlékezetes, mert az MK-aranyat 13, a bajnoki aranyat 12 év után szereztük meg újra. A legfájóbb? Azt hiszem, az idén januárban a Pénzügyőrrel megvívott Magyar Kupa-elődöntő, mely keretében mind a két találkozót elveszítettük. Nem voltunk jó formában, személy szerint én sem, kaptunk a fővárosiaktól egy jó nagy pofont…

Családias csapat

Mivel sosem lehet tudni, hogy miként alakul a jövő, sportban különösképpen nem, bőven megvan annak az esélye, hogy akár egy év múlva, akár később újra Vegyész-szerelést húz Szabó Dávid.

– Egy játékos mindig másként áll a nevelőklubjához, mint más klubhoz – vallotta be a válogatott keret tagja. – Természetesen nincs kizárva, hogy akár már jövőre ugyanitt leszek. Nagyon szerettem itthon játszani, sok szépet kaptam, kaptunk a családtagoktól, a szurkolóktól, akik együtt ünnepeltek és együtt sírtak velünk, mert a Vegyész egy családias csapat. Remélem, ha egyszer megint a VRCK-ba igazolok, ugyan­olyan szívesen fognak fogadni, mint két évvel ezelőtt. Huszonkilenc éves vagyok, úgy érzem, még lehet 4-5 jó évem a röplabdában, ezért is fogadtam el ezt a külföldi lehetőséget, szeretném még ezt az, úgymond, utolsó etapot megnyomni. Remélem, nem lesznek akadályok és elkerülnek a sérülések…

Az ACS Volei Municipal Zalau a VRCK-hoz hasonlóan szintén a Challenge Kupában indul, ellenfele a dán Gentofte Volley lesz. Szabó Dávid augusztus 25-én kezdi a munkát román csapatával, Zilahba pár nappal ezt megelőzően költözik.

Ügyvezetőszavak

A Vegyész RC-t működtető gazdasági társaság ügyvezetője, Kárpáti Zoltán az alábbiakat tette hozzá Szabó Dávid távozásához: „Dávid két éve jött haza Törökországból, és közös munkával ismét sikerült eljutnia egy olyan szintre, ami arra predesztinálja újra, hogy a piacon egy jól forgó név legyen. A Zilah olyan ajánlatot tett neki anyagilag, amivel mi nem tudtunk versenyezni. Sok sikert kívánunk neki, várjuk vissza, reméljük, hamarosan még sok bajnoki címet fogunk együtt ünnepelni.”


A keret

A VRCK eddigi kerete: Carlos Páez, Csizmadia Tamás (feladók), Juhász Péter, Cristian Palacios (centerek), Blázsovics Péter, Hubert Manko, Bibók Balázs, Árva Milán, Péter Márton (ütők), Marian Vitko, Dudás Tamás (liberók).

Távoztak: Németh Szabolcs, Lubos Macko, Szabó Dávid, Gebhardt Norbert, Gebhardt Áron.

Banai Máté, Toronyai Miklós és Vlado Milev jövője egyelőre nem tisztázott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!