Még szakmai titok a kórházak rangsora

Bár a törvény szerint beleláthatnánk a kórházak munkájába, még mindig szájhagyomány útján terjed hol érdemes szülni vagy mandulát kivetetni – írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint még évekig nem lesz átlátható az egészségügyi intézményekben folyó munka. A szaktárca ugyanis a kórházak kínálatát ismertető lista elkészítését támogatná, de a halálozási adatokat bemutató nyilvános rangsort nem.

A betegek még most is csak az ismerőseiktól kaphatnak tippeket melyik kórházba érdemes menni. Pedig az egészségügyi törvényben is az áll, hogy mindenkinek joga van tájékozódni az ellátás jellemzőiről. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a kórházaknak lenne kötelességük a tevékenységükkel és és eredményeségükkel kapcsolatos adatokat nyilvánosságra hozni.

Ari Lajos a Kórházszövetség elnökségi tagja viszont azt mondja csínján kell bánni a hasonló adatokkal. Az országos intézményekben ugyanis például feltehetőan rosszabbak a halálozási mutatók, mint a városi kórházakban. Ide kerülnek ugyanis a komplikáltabb esetek.

Észak Európában információs kártyát juttatnak el az emberekhez a területileg illetékes kórházakról, Nagy Britanniában csillagokkal minősítitk a kórházakat.