Még Putyin elnök is végignézte a miskolci judoka bronzmeccsét

Akt.:
Flórusz János és Gercsák Szabina az Észak-Magyarország szerkesztőségében az éremmel, a plakettel
Flórusz János és Gercsák Szabina az Észak-Magyarország szerkesztőségében az éremmel, a plakettel - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Felcsillant az esély: a miskolci Gercsák Szabina kiharcolhatja a riói olimpiai szereplést.

Az oroszországi Kazanyban tartott felnőtt Európa-bajnokság 70 kilós súlycsoportjában bronzérmes lett a Hell Miskolci Judo Club kiválósága.

Mindent összegezve: jó állapotban és hangulatban vagyok. Gercsák Szabina

Jó hangulatban

– Elvártam magamtól a jó szereplést – közölte tegnap délután szerkesztőségünkben Gercsák Szabina, majd így folytatta: – Azt mondtam, hogy az első hét közé mindenképpen be kell jutnom. Az elvégzett munkára alapoztam az optimizmusomat, s bár az előző versenyeim nem úgy sikerültek, ahogyan reméltem, de tudtam, hogy bárkit megverhetek, ehhez csupán egy jó napra van szükségem. Miután a lengyel lányt legyőztem, már a „célegyenesbe” kerültem, de jött a grúz sportolónő, akivel még nem találkoztam, mivel az edzőtáborokba sem járt. Kikaptam tőle, de utána az osztrák és a holland versenyzőkkel szemben vigasztalódtam. Különösen a bronzmeccs marad meg az emlékezetemben, ellenfelemet ugyanis gyorsan elintéztem. Polling először rákészült arra, hogy kiemeljen, de én kisbelsővel eldobtam. Mindent összegezve: jó állapotban és hangulatban vagyok, bár amiatt még szomorkodom, hogy nem lettem döntős.

Negyven autóval

A kontinensbajnokságon megjelent Vlagyimir Putyin, így természetesen megkérdeztük Gercsák Szabinától, hogy találkozott-e az orosz elnökkel:

– Még az emeletének közelébe sem mehetett senki. Egyébként reggel láttam a konvoját, amelyben vagy negyven autó haladt. Az egyik páncélozott járműben ülhetett az ország első embere, akiről tudtuk, hogy eljön Kazanyba. Hiszen szereti a cselgáncsot, a mai napig gyakorol, a jelenléte pedig természetesen mindenki számára nagy élményt jelentett. Végignézte az éremcsatákat, amelyeket egy elkülönített páholyból tekintett meg. Bizonyára az én meccsemet is látta, ezért a mesterem azzal viccelődött, hogy a kedvemért jött el Kazanyba, ahol mellesleg hideg volt. Az ottani boltokban nem jártunk, amelyekben a hírek szerint minden kapható. Sok nyugati márkájú kocsi „szaladgált” az utakon, persze Ladákat és Volgákat is szemügyre vehettünk.

Az ifjúsági olimpiai bajnoki címmel is rendelkező Gercsáktól ezután egészségi állapota felől érdeklődtünk, hiszen hónapok óta derékbántalmakkal küzd. Válaszában elmondta: a testrészével két éve bajlódik, és már mindenféle terápiát kipróbált. Kezelik akupunktúrás eljárással, valamint kézrátétes, úgynevezett energiaátadással, és ezek segítettek is neki.

– Tagadhatatlan, hogy jobban vagyok – folytatta Gercsák Szabina. – Az az igazság, hogy a keresztcsontnál az egész derekam be van gyulladva, így pihennem kellene, de erre sem időm, sem lehetőségem nincs. A fájdalmak hatására olykor persze mondom, hogy na akkor most elég…. Gyógyszert szedhetek, persze amit még engedéllyel és felügyelet mellett be szabad kapnom, az nem elég erős. Van gyulladáscsökkentő injekció is, ez három hétig hatna, és nem éreznék semmit, de ha elmúlna a hatása, akkor még rosszabb helyzetbe kerülnék.

A bíráskodásról

Gercsák Szabina mestere, Flórusz János ebben az esztendőben szinte folyamatosan szapulta a bíráskodást, ezért a riói olimpiai szereplésre esélyes tanítványtól arra is választ kértünk, hogy miért ítélkeznek ellene.

– Ellenfeleim között gyakran felbukkan az a sportoló, akinek honfitársa az európai szövetség bíróbizottságának egyik korifeusa – jegyezte meg az Eb-bronzérmes –, aki természetesen a világversenyeken is megjelenik, így szavának súlya van, és jelentős befolyással rendelkezik. A bírák neki is igyekszenek megfelelni és ez kifejezésre jut a pontozásukban. „Melléfogásaik” nem túl látványosak, de általában döntőek: például nem ítélnek meg egy sidót, vagy egy magasabb értékű dobást alacsonyabbra minősítenek. Persze vannak magyar bírák is, de nem vezető beosztásban és ez a tény nekem hátrányt jelent.

– Kolodzey Tamás –


Az olimpiai kiküldetésről

Jelenleg Gercsák Szabina kezében van az a kontinentális kártya, amellyel utazhat Rio de Janeiróba, ez az állapot azonban nem végleges.

– Még három kvótaszerző verseny van, és Szabina sorsa alakulhat így is, meg úgy is… – újságolta Flórusz János edző. – Egy súlycsoportban huszonketten léphetnek tatamira Brazíliában: tizennégyen direktben, a kontinentális kártyákkal pedig további nyolcan. Az európai „lap” most nálunk van, de jön a bakui Grand Slam, amelyet ha Szabina megnyer, akkor már belefér a direkt utazók közé is. Vagyis ez matematika, számolgatás, játék. A Szabina mögött állóknak reálisan nincs esélyük az előzésre, mert a technikai tudásuk és az edzettségük szerényebb. Május közepére minden kiderül, addig Rio jegyében munka, utazás, versenyzés, „védencem” még az egyetemi tanulmányait is felfüggesztette fél évre.








hirdetés










hirdet�s