Még nyomoznak árvíz ügyben

Miskolc – Meghosszabbított határidő, szakértői „tanakodás”.

Korábban már több ízben beszámoltunk róla, hogy Milánkovics Ernő – a korábbi ciklusban a felsőzsolcai képviselő-testület tagja – feljelentést tett gondatlan közveszélyokozás miatt, mert álláspontja szerint tisztázni kell, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség azért, hogy az árvíz Felsőzsolcán eddig nem látott mértékű pusztítást volt képes véghezvinni.

Milánkovics Ernő szerint az árvíz kialakulása, annak okai nem pusztán a természet ereje, hanem emberi mulasztás eredménye is, amiben szerepet játszhat az ártér beépítése, az M30-as autóút nem megfelelő megépítése, az árvízi védművek kiépítetlensége és a védekezésben tapasztalt hiányosságok. Ezek a volt képviselő szerint felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, aminek tisztázását várta a hatóságoktól.

A szakérői véleményekre kell várni

Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző gondatlan veszélyeztetés ügyében ismeretlen tettessel szemben szakértők bevonásával folytat eljárást a megyei rendőr-főkapitányság. A nyomozás – melynek határidejét két hónappal meghosszabbították, de várhatóan határidőre így sem tudják befejezni – fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik. Jelenleg a szakérői véleményekre kell várni.

Nem hivatalos forrásából úgy tudjuk, még nem készült el a környezetvédelmi tárca által megrendelt „tanulmány”, és ez is hátráltatja az eljárást, ugyanis annak – egyelőre várva várt – megállapításai nagyban befolyásolhatják az ügy kimenetelét, de az is problémát okoz, hogy az országban mindössze 6-8 olyan vízügyi igazságügyi szakértő található, akinek mértékadó lehet a véleménye. Nekik normális körülmények között árvízzel kapcsolatos kérdésekben nincs túl sok dolguk, ám a mostani árvízek úgy leterhelik őket, hogy alig győzik a munkát.

A másik nyomozás

Egy felsőzsolcai vállalkozó, Nagy Zoltán feljelentése alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon is folyik egy nyomozás a zsolcai árvíz ügyében. Az ORFK ugyanis helyt adott a feljelentő véleményének, és összeférhetetlenség miatt a borsodi főkapitányság helyett a szomszédos megye főkapitányságát jelölte ki az nyomozásra. Fülöp Gergely százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a következőket közölte a Szabolcsban folyó eljárás állásáról: „a gondatlan közveszély okozás vétségének megalapozott gyanújával ismeretlen tettessel szemben folytatott eljárás során további nyomozati cselekmények elvégzése, tanúk meghallgatása, szakvélemények beszerzése szükséges”. A nyomozás határideje jövő év első napjaiban jár le.

ÉM-SZP