Még nincs késő „téliesíteni” az autónkat

Akt.:
Ne spóroljunk a téli abroncsokon
Ne spóroljunk a téli abroncsokon
Miskolc – Autó télen: mindig legyen megfelelő mennyiségű üzemanyag a kocsiban! – mondja a szakember.

Az időjárási előrejelzések szerint a jövő héten beköszönt a tél, igaz, úgy tűnik, egyelőre leginkább éjszaka és hajnalban lehetnek keményebb mínuszok. Ezért aztán arra kértük Kovács Zoltán, Ladával sokszoros magyar bajnok autóversenyzőt, hogy foglalja össze nekünk, hogy mire érdemes figyelnünk autónk kapcsán a következő hónapokra készülve.

– A legfontosabb az, hogy ne spóroljunk a téli gumin! – jelentette ki és szerinte a gumiválasztásnál – az itthoni körülményeket ismerve – ne a havas, hanem a vizes úton elért teszteredmények legyenek inkább fontosak. – A másik sarkalatos dolog ilyenkor az akkumulátor, hiszen a hidegben az akkumulátorok a kapacitásuk kétharmadát is elveszíthetik.

Kovács Zoltán ugyanakkor kiemelte a tartályok feltöltését (téli ablakmosó, fagyálló), átvizsgálását, de fontos ellen­őrizni – esetleg cserélni – az ablaktörlő lapátokat, ám erre rímelnek a fényszóróizzók is.

– Aki csillaggarázsban kénytelen tárolni autóját, annak célszerű felhajtani az ablaktörlőket a nagy hidegben, hogy ne fagyjanak a szélvédőhöz – folytatta. – A másik fontos a zárolajozók, jégoldók használata, amit jobb, ha magunknál tartunk, és nem az autóban. Ez a hétvége arra is jó lehet, hogy ha még nem tettük meg, fújjuk körbe szilikonsprayvel a gumitömítéseket, így azok hidegben nem fagynak hozzá az ajtóhoz.

A civilben autószerelő szakember kiemelte azt is, hogy a párátlanítás miatt télen is hasznos a klíma, érdemes hetente azt néhány percre bekapcsolni. Induláskor pedig fél percnél tovább felesleges álló helyzetben melegíteni a motort, és kerüljük a magas fordulatszámokat hideg motorral. Az első és legfontosabb dolog: mindig legyen megfelelő mennyiségű üzemanyag a kocsijában!

ÉM-JLI