Még nincs döntés a szakközépiskolákról – de már csak 19-et akarnak bezárni

Továbbra sincs döntés a fővárosi szakközépiskolák bezárásáról. A képviselők várhatóan egyenként szavaznak majd az egyes iskolák sorsáról, de egyelőre a tervezet egészéről folyik a vita a Fővárosi Közgyűlésben. Egy biztos: az eredeti tervektől eltérően nem 20, hanem csak 19 szakközépiskolát vonnak össze a fővárosban, mivel a borászati szakiskola talált magának fenntartót.

A Fővárosi Közgyűlés jelenleg 34 kormánypárti és 33 ellenzéki képviselőből áll. A csütörtöki ülésen 34:32 az arány, de mivel egyenként szavaznak majd arról, melyik iskolának milyen jövőt szán a főváros, elég egy kormánypárti képviselőnek elhagynia a termet, és minősített többség híján nem tudják megszavazni az előterjesztést.

A tervek szerint összesen 19 budapesti szakiskolát vonnak össze egy másikkal, de csak hatot ürítenek ki idén szeptemberig. Tizenhárom iskola diákjai egy, esetleg két évig még maradhatnak az épületben, amelyek addig a befogadó intézmények jogutódjaként működnek majd.

Az eredeti előterjesztésben összesen 20 szakközépiskola szerepelt, de mivel a Corvinus Egyetem az utolsó pillanatban átvállalta a Soós István Borászati Szakközépiskola fenntartói jogait, ez az intézmény megmenekült a bezárástól. Az önkormányzat azt ígérte, az átadás előkészítése idén július elsejéig megtörténik. Úgy tudni, a Pest megyei önkormányzat is felajánlotta a segítségét, de az egyetemmel már sikerült megállapodnia az iskolának.