Még nincs döntés a Neutronkutató Központ helyszínéről, Magyarország továbbra is versenyben van

Továbbra sem tudni, pontosan mikor döntenek az Európai Neutronkutató Központ helyéről – egyebek mellett ez derül ki az ESS Magyar Nemzeti Tanács elnökségének pénteken nyilvánosságra hozott nyilatkozatából. Herczog Edit európai parlamenti képviselő, a tanács elnöke levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, mert szerinte átláthatatlan az a folyamat, amellyel a helyszínről határoznak. José Manuel Barroso válaszlevelében azt írta: a bizottság már kérte, hogy a lehető legátláthatóbb módon döntsenek, az ügyben ténylegesen érdekelt tagállamok bevonásával. Bízik abban, hogy Magyarország változatlanul érdekelt az úgynevezett az ESS-projektben, vagyis a neutronkutatóról szóló programban – tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke az ESS Magyar Nemzeti Tanácsának írt levelében azt is írja: az európai neutronkutatóknak ki kell használni a területen felgyülemlett magyar tapasztalatokat. A milliárdos projekt helyszínéről még nincs végleges döntés, szemben azzal a kiszivárogtatott információval, miszerint a svédek nyertek a pályázaton.

Az ESS Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Herczog Edit EP-képviselő júniusban fordult az Európai Bizottság elnökéhez, mert szerinte átláthatatlan volt a helyszínválasztási folyamat. José Manuel Barroso válaszlevelében közölte: nem európai, hanem svéd kezdeményezés volt, hogy az ottani projekthonlapon a végleges döntés előtt Lund városát nevezték meg győztesként. A magyar testület szerint Barroso cáfolata azt bizonyítja, az európai értékektől távol áll, hogy a milliárdos tudományos beruházásokról szóló döntéseket informális találkozókon hozzanak meg.

Az ESS Magyar Nemzeti Tanácsa szerint Magyarország stratégiai érdeke, hogy mindent megtegyen a nagyberuházások között kormányzati szinten is első helyen kezelt, Debrecenbe kezelt központért. A magyar pályázat egyébként továbbra is a legversenyképesebb, mert a legmagasabb szintű kutatómunkát kínálja, 300 millió euróval kevesebb pénzből, mint a pályázaton résztvevők – olvasható a nyilatkozatban.