Még nem volt rá precedens: az Európai Bizottság uniós pénzek befagyasztasával bünteti a bolgár korrupciót

Példátlan lépésre szánta el magát az Európai Bizottság (EB). A testület szerdán csaknem fél milliárd euró (115 milliárd forint) befagyasztásával büntette Bulgáriát, amiért az ország államigazgatása nem tudta szavatolni az uniós pénzek tisztességes felhasználását. Brüsszel ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a pénz nem veszett el, egyedül Szófián múlik, hogy mikor juthat hozzá.

Az EB konkrét lépéseket is megfogalmazott, amelyek teljesítése esetén az alapokat felszabadíthatják, mindenekelőtt az ellenőrzési és számviteli kapacitást kell erősíteni. A brüsszeli jelentés páratlanul kemény hangvétellel bírálja Szófiát a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval szembeni tehetetlensége miatt. A bolgár hatóságok nem tettek eleget vállalásaiknak, amelyek feltételei voltak az ország 2007 januári EU csatlakozásának.

Az EB szerdai szankciója olyan uniós pénzekre vonatkozik, amelyeket még nem kötöttek le szerződésekkel vagy nem fizették még ki azokat. A Bizottság szóvivője, Johannes Leitenberger sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ezektől független, már kifizetett összegeket az EB visszaköveteli, amennyiben további vizsgálat kideríti, hogy azokat szabálytalanul használták fel.

Bár a román igazságügyet kevesebb bírálat éri, mint a bolgárt és ezért Brüsszel nem is kezdeményez szankciót, a jelentés keményen ostorozza Bukarestet is. A román parlament szemére veti, hogy több esetben akadályozta a politikusok elleni vizsgálat lefolytatását. Legalább tíz kulcsfontosságú eset feltárásában, amikor egykori miniszterek is érintve voltak, nem sikerült az ellenőrzés végére jutni.

Messzemenő negatív következményeket fogalmazott meg az Európai Parlament legnagyobb, néppárti frakciójának az elnöke. A bizottsági jelentés nyomán Joseph Daul rendkívül riasztónak tartja, hogy Bulgária uniós csatlakozása után másfél év alatt nem ért el eredményt a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval szemben. Ez pedig alááshatja Szófia reményét, hogy csatlakozhat a schengeni határvédelmi övezethez vagy az eurózónához. A brüsszeli jelentés eredetileg utalt volna mindkettőre, ám Szófia minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy az EB kihagyja a fenyegetést.

Az Európai Bizottság 2009 elején teszi közzé következő jelentését Romániáról és Bulgáriáról. Legközelebb akkor tér ki Brüsszel arra, hogy lehetőség van-e a most befagyasztott alapok felszabadítására, vagy esetleg további szankciókat kell hozni.Sporthírek