Még néhány nap haladék

Még néhány nap haladék
A közeledő tanévkezdés egyik biztos jele, hogy összehívják a tanügy irányítóit, a jegyzőket, az iskolaigazgatókat egy kis eszmecserére. A tanév rendje [PDF 676 KB]

Ez történt hétfőn is Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában Friss Péter, az OM főosztályvezetője, Polonkai Mária, az OKÉV regionális igazgatójának részvételével, a helyi szakemberek közreműködésével értékelték az elmúlt tanév legfontosabb tanulságait, de szó esett arról is, mi várható a szeptember 1-jével kezdődő új tanévben.

A szakmai tanácskozást Csabai Lászlóné is köszöntötte, elmondta, hogy Nyíregyházára egyre nehezebb ipart telepíteni, mert nehéz kielégíteni a szakember igényeket. Országosan is gondok vannak, hiszen miközben 90000 betöltetlen állás van, 60000 nem magyar állampolgárságú ember dolgozik. Nagyon fontos a szakképzés megújítása, átalakítása, amelyre már vannak konkrét elképzelések.

Gazda László, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy egyrészt csökken a gyermeklétszám, másrészt a magasabb végzettség birtokában könnyebb munkát találni. Az elmúlt négy esztendőben annyi címzett támogatást kapott a megye, mint a megelőző tíz évben összesen. Ezeknek a támogatásoknak jelentős részét az oktatásügy és az egészségügy kapta.

Friss Péter A közoktatás fejlesztésének időszerű rendje címmel tartott szakmai konzultációt, s lényegében az oktatási társa elképzeléseit ismertette egy előadás keretében. Polonkai Mária előadásának egyik hangsúlyos része volt a kétszintű érettségi vizsgával kapcsolatos tapasztalatok elemzése, bár erre az ősz folyamán még visszatérnek a szakemberek.

– Nagy István Attila –