Még mindig zászlóügy Romániában

Sólyom László március 13-i, Nagyenyeden tett látogatásakor nemcsak a magyar, de a román lobogó is ki volt tűzve – állítja nyílt levelében a város polgármestere. Kováts Krisztián a konzervatív párti Nicolae Popa képviselőnek címezte a levelét, mivel az korábban Ladányi Árpád Fehér megyei alprefektus menesztését kérte, azzal érvelve, hogy a köztársasági elnök által meglátogatott intézményekben mindössze a magyar zászló volt látható.

A kolozsvári Szabadság napilap tudósítása szerint március 15-én a megyei román nyelvű sajtóban két nyílt levél is megjelent: Ioan Rus, a Szociáldemokrata Párt Fehér megyei elnöke hiányolta a román nemzeti lobogót a Római Katolikus Hittudományi Főiskola, Batthyaneum könyvtár és Bethlen Gábor Kollégium homlokzatáról. A “magyar – székely szélsőséges, irredenta szervezetek” magyarországi támogatottságára utalva, szankciók alkalmazására kérve fel a prefektust és a rendőrségek. Mellette Nicolae Popa képviselő a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében a magánlátogatás fogalmának tisztázását is kérte, és a magyar államelnök látogatása céljainak “maximális figyelemmel való elemzését”.

Sólyom László látogatásakor szervezési hiba miatt a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola homlokzatáról hiányzott a román lobogó. Ezt közvetlenül a látogatás után a prefektúra hibának minősítette, de mivel a főiskola nem a prefektúra alárendeltje, a vétség csak az iskola vezetőségét terhelheti. Gyulafehérváron azonban semmilyen lobogó nem volt a Batthyaneum épületén, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium homlokzatát pedig, mint általában, csak az uniós és román zászlók díszítették. Az oktatási intézet díszteremében azonban négy zászló volt felállítva: a román, az uniós, a magyar és a Bethlen lobogó.

Nicolae Popa a helyi közigazgatást is szándékos hanyagsággal vádolja. Válaszlevelében Kováts Krisztián azt állítja, a a magyar államelnök látogatásakor Nagyenyeden ki volt tűzve Románia zászlaja, ezt személyesen is ellenőrizte. A látogatás magán-jellegére utalva pedig azt írja: a magyar elnök nem találkozott sem a polgármesterekkel, sem az alpolgármesterekkel, még csak kezet sem szorított velük. “Még véletlenül sem esett szó politikáról, hanem a kultúráról” – fogalmaz az alpolgármester, hazugnak és demagógnak nevezve Nicolae Popát. “Ha a konzervatív képviselő a korrektségnek, méltányosságnak a legkisebb jelét is adná, érdeklődött volna a nagyenyedi eseményekről. Nagyenyeden minden szabályosan és törvényszerűen zajlott le” – tette hozzá.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a Független Hírügynökség kérdésére nem kívánta kommentálni a zászlóügyet.Sporthírek