Még mindig sok pénz megy borítékban – Népszabadság

Egy átlagos magyar család havonta 15 ezer forintot költ orvosra és gyógyszerre – derül ki a Szinapszis Egészségügyi Piackutató felméréséből. A krónikus betegek családjánál ez az összeg 18 ezer forint, ami 35 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. A magyarok 42 százaléka szenved olyan krónikus, azaz hosszan tartó betegségben, mint a magas vérnyomás, mozgásszervi problémák, allergia vagy cukorbetegség.

Elsősorban a gyógyszerek drágulása és a gyógyhatású készítmények gyakoribb fogyasztása miatt ugrottak meg a betegek kiadásai idén tavalyhoz képest. Szinte minden család tart otthon valamilyen láz- és fájdalomcsillapítót, ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka az orvos által felírt gyógyszereket nem váltja ki. Egy részük azért, mert már van belőle, a többiek azért nem mennek el a patikába, mert nincs pénzük. A kiváltott gyógyszerek 20 százaléka továbbra is a kukában végzi.

A felmérés szerint az orvoshoz járók harmada a vizitdíj bevezetése után is ugyanannyi hálapénzt tesz a borítékba, mint eddig. Ötödük valamivel kevesebbet – írja a Népszabadság.