Még mindig küzdenek az orvosok Kubica kezének megmentéséért

A vasárnap súlyos balesetet szenvedett Robert Kubica menedzsere azt nyilatkozta, hogy a Forma 1-es lengyel versenyző jobb karjának és kezének megmentése az orvosok legfőbb célja. A Lotus-Renault istálló versenyzőjét az északnyugat-olaszországi Pietra Ligure közelében lévő Santa Corona kórházban operálták meg.

Kubica a Ronde di Andorra elnevezésű rallyverseny rajtjára tartott versenyautójával, amikor nagy sebességgel lecsúszott az útról, és egy falnak csapódott Olaszország északnyugati részén. Kubica mitfárere, Jacub Gerber sérülések nélkül mászott ki az autóból, de a lengyel versenyzőt többszörös kar-, kéz- és lábcsonttöréssel kellett helikopterrel kórházba szállítani.

“Jobb karjáért, illetve kezéért küzdenek az orvosok. A vérkeringést már helyreállították, a törött csontokat helyükre tették, most az izmok rendbetétele van soron. De Robert erős fickó, rendbe fog jönni”- mondta a kórház előtt a 26 éves versenyző menedzsere, Daniel Morelli.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, Kubica társa, Jacub Gerber sem tudott magyarázatot adni az ütközésre. Az olasz média szerint kezdetben fennállt a veszélye, hogy esetleg amputálni kell Kubica jobb kezét. Az első műtét azonban sikerült, ennek ellenére megvan a kockázata annak, hogy ha meg is mentik a karját, illetve a kezét, teljesen nem fog rendbe jönni, ami véget vethet Kubica autóversenyzői karrierjének.

Öt héttel a Forma 1-es szezon kezdete előtt, a Lotus Renault csapat szinte biztosan előveszi a tartalékból Bruno Sennát, hogy Kubica helyére lépve ő vezessen a bahreini nyitányon.

Nem először történt meg, hogy Kubica balesetet szenvedett. 2007-ben a csodával határos módon maradt életben, amikor 300 kilométer per órás sebességgel nekicsapódott egy falnak a kanadai nagydíjon.