Még mindig a sérült tartálykocsiban a veszélyes anyag

Még mindig a Hidasnémetinél felborult tartálykocsiban van az a több köbméternyi salétromsav származék, amit az eredeti tervek szerint még az éjszaka szivattyúztak volna át egy sértetlen tartályba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelem ügyeletén a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem a vegyianyag-szállítmányt Magyarországon fogadó cég, hanem a tulajdonos szlovák vállalat fogja egy másik tartálykocsiba átfejteni a veszélyes anyagot.

A Hidasnémeti közelében szerdán késő este balesetet szenvedett kamion tartálya egyébként olyan biztonsági rendszerekkel van felszerelve, hogy még a borulás sem tett különösebb kárt benne. Bár a kocsi csütörtökön kora reggel még mindig a Hidasnémetit Gönccel összekötő út mellett fekszik, veszélytől továbbra sem kell tartaniuk a környékbelieknek.

A salétromsav-származék átfejtését és a felborult tartálykocsi tartálykocsi eltávolítását feltehetően még ma elvégzik a szlovák cég munkatársai.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a veszélyes anyagot szállító szlovák tartálykocsi szerdán este tíz óra után – feltehetően figyelmetlenség miatt – borult az út menti árokba Hidasnémeti közelében. A rakományból csak jelentéktelen mennyiség kezdett csepegni, de a megyei katasztrófavédelem munkatársai elhárították a bajt. A környékbeliek nem kerültek veszélybe, környezeti katasztrófa sem történt.

A tartálykocsi sofőrjét a tűzoltóknak kellett kimenteniük a kocsiból. A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők. A kocsikísérő könnyebb sérüléseket szenvedett.Sporthírek