Még májusban a függetlenség kikiáltására számít a koszovói kormányfő

Koszovó miniszterelnöke arra számít, hogy még május vége előtt kikiálthatja függetlenségüket Szerbiától. Agim Ceku ((cseku)) ezt a New York Times című lapnak nyilatkozta.

A 2 millió lakosú Koszovó jogilag Szerbia egyik tartománya (a másik a Vajdaság), de 1999 óta nemzetközi igazgatású. Lakosságának több mint 90 százaléka albán nemzetiségű.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban kezdi meg a vitát arról a jelentésről, amit a világszervezet különmegbízottja Koszovóról készített. Martti Ahtisaari több mint egy éven át próbált – többnyire sikertelenül – közvetíteni a belgrádi és a pristinai vezetés között, nemrég pedig nyilvánosságra hozta, hogy jelentése milyen jövőbeni státust javasol Koszovó számára. Ez pedig egy “nemzetközileg felügyelt függetlenség” lenne, saját alkotmánnyal, zászlóval és himnusszal.

Ceku azért nyilatkozott ennyire bizakodóan, mert – mint fogalmazott – “az Egyesült Államok nagyon erősen elkötelezte magát Koszovó függetlenségének deklarálása mellett és számíthatunk Nagy-Britannia és az egész Európai Unió támogatására is”.

A függetlenséget ugyanakkor nem fogadja el Szerbia, amely “a szerb nép és kultúra bölcsőjének” tekinti Koszovót. Belgrádot támogatja Oroszország és – burkoltabban – Kína is. Mindkét államnak vétójoga van a Biztonsági Tanácsban.