Meg kell semmisíteni az öttömösi illegális savanyúságot

Meg kell semmisítenie az öttömösi és sándorfalvi illegális savanyító üzemben előállított termékeket és ki kell fizetnie a telepenkénti 1-1 millió forintos bírságot annak a telep tulajdonosnak, akit tavaly novemberben füleltek le a hatóságok, mert engedély nélkül és minősíthetetlen körülmények között gyártott savanyúságot és konzerveket – tudta meg a Független Hírügynökség Szántó Tibor hatósági főállatorvostól.

A férfi két helyen, Öttömösön és Sándorfalván működtette a savanyító üzemeket. A két telepen összesen 140 tonna illegálisan előállított savanyúságot foglaltak el az ellenőrök.
A telepeket zárolták, azért mert attól tartottak, hogy a cég tulajdonosa tovább folytatja a savanyítást azokból az alapanyagokból, amelyekről nem lehet tudni, hogy honnan származnak. Azt viszont biztosan lehet tudni, hogy azok a körülmények, amelyek között a savanyúságot előállították, igen nagy veszélyt jelenthet a fogyasztók számára.

A telep tulajdonosa – akinek csak göngyöleg tárolásra van engedélye, élelmiszergyártásra nem – a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál fellebbezett a Csongrád megyei hatóságok büntetése ellen, amit a minisztérium elutasított. Így rövid határidőn belül – a Csongrád megyei élelmiszerellenőrökkel egyeztetve – meg kell semmisítenie a hamis savanyúságokat.

A férfit egyébként egy évvel korábban ugyanezért egyszer már megbüntették.