Meg kell állítani a légkör fölmelegedését – ENSZ jelentés

Drámai hangú figyelmeztetést intéz egy ENSZ jelentés a világ országaihoz a klímaváltozás megállítása érdekében. A Föld lakosságának elemi érdeke, hogy a légkör legfeljebb két fokkal legyen melegebb az ipari forradalom előtt mért értéknél – ez a kiindulópontja annak a jelentésnek, amelyet az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Konferenciája pénteken Brüsszelben fogadott el.

A nemzetközi szakértők által készített jelentés megállapítja, hogy a klímaváltozás már ma is jelentősen befolyásolja az embert, az ökoszisztémát és természetes vizei állapotát. A negatív hatások egyenes arányban növekednek a légkör hőmérsékletének emelkedésével.

A tudósok szerint a két fokos klímamelegedés még éppen a határán van, hogy a visszafordíthatatlan, katasztrófával fenyegető változások ne következzenek be, bár bizonyos negatív következmények már így is elkerülhetetlenek. Ma egyébként 0,8 fokkal melegebb a légkör, mint volt 200 évvel ezelőtt. A szakértők szerint például megállítható a grönlandi jégtakarók rohamos olvadása, ha időben sikerül visszaszorítani az üvegházgázok kibocsátását.

A jelentés a ma tapasztalt negatív jelenségek között felsorolja, hogy egyre több áldozatot szed a hőhullámok idején a hőguta, gondot jelent az ívóvízszükséglet biztosítása, megnő az erdei tüzek kitörésének veszélye, korlátozódik a hegyi sportok űzésének lehetősége, és érinti az őshonos állatok körülményeit is.

A jövőbeni klímaváltozások következtében több területet sújt majd szárazság, megnő az áradások kockázata, sebezhetőbbé válnak a tengerparti települések, állatfajok halnak ki, a trópusokon csökken a termény, amelynek nyomában éhínség fenyeget. Ha túllépné a klíma a két fokos határt, akkor a tengerszint 4-6 méterrel történő megemelkedésével kell számolni.
A következmények elkerülése, de legalábbis enyhítése érdekében minden lehetőt meg kell tenni az üvegházgázok kibocsátásnak visszaszorítása érdekében.

Az Európai Bizottság környezetvédelmért felelős tagja, Sztavrosz Dimasz nyilatkozatban reagált az ENSZ jelentésre, megállapítva, hogy az egybevág az uniós célkitűzésekkel. Még idén megjelenik úgynevezett uniós Zöld Könyv, amelyben további javaslatokat tesznek a tagállamoknak a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében – tette hozzá.Sporthírek