Még három nap míg elérik a föld alatt rekedt amerikai bányászokat

Még három napba is beletelhet, mire a mentőcsapatoknak sikerült elérniük a Utah állambeli bányaomlás miatt a föld alatt rekedt hat bányászt, közölte kedden a bányát üzemelő társaság vezetője. Egyelőre semmit nem tudnak a munkásokról, akikkel a hétfő reggeli szerencsétlenség óta nem sikerült kapcsolatot teremteniük.

“Ha minden jól megy három nap kell, hogy elérjük a lent rekedt bányászokat”, közölte Robert Murray igazgató, hozzátéve: “majd akkor tudjuk meg, hogy életben vannak, vagy meghaltak”. Murray elmondta, hogy csalódott a mentés sebességével: hétfő reggel óta mindössze 95 méternyivel kerültek közelebb a lent rekedt vájárokhoz.

Több százan dolgoznak a bányászok kimentésén, és a “minden lehetséges eszközt” bevetnek az emberek elérésére. Hétfő este a veszélyes körülmények miatt a mentőcsapatoknak abba kellett hagyniuk az ásást. Közben a munkások a bányához vezető utat tisztították, hogy a nehéz fúrógépek meg tudják közelíteni a Salt Lake City-től kétszáz kilométerre található szénbányát. A mentőalakulatok két helyről próbálják majd a fúrógépekkel elérni a munkásokat.

A bányatársaság közlése szerint, ha a bányászok túlélték az omlást, akkor van elég levegőjük és vizük, hogy több napig is életben maradjanak a föld alatt.

A bánya helyi idő szerint hétfő reggel omlott be, az első jelentések szerint egy földrengés okozta a szerencsétlenséget. Az amerikai geológia intézet a szerencsétlenség idején a Richter-skála szerinti négyes erősségű földrengést jelzett. Később azonban szakértők jelezték, hogy a mért földmozgást okozhatták a bányaomlás miatt keletkezett rengések. Biztosat csak az adatok elemzése után tudnak mondani az intézet munkatársai. Mindenesetre Murray kijelentette: biztosan földrengés volt, bármit is mondanak mások, és ezt bizonyítani is tudja.