Még fület is visszavarrt

A kispadnál balról dr. Lukács György csapatorvos áll
A kispadnál balról dr. Lukács György csapatorvos áll - © Fotó: ÉM
Miskolc – Fennállásának négy évtizedét ünnepli a miskolci hokisport.

A sportág helyi alapjait az 1978/79-es szezonban, a nyitott műjégpálya átadásával rakták le. A csapat elnevezése Miskolci Kinizsi, Miskolci Hoki Club és Miskolci Jegesmedvék volt, most DVTK Jegesmedvék névre hallgat.

Minden sérülést ellátott

Dr. Lukács György első mohikánként csatlakozott az egyesülethez, amelyet játékosként, edzőként, elnökségi tagként és csapatorvosként is szolgált.

– Sok mindenen átmentem a hőskorban – mondta a fogász főorvos. – Mivel láttam, hogy annak idején milyen ellátásokat kaptak a rászorulók a jé­gen vagy a pályák szélén, ezért orvosfelügyelőként szinte mindent magamra vállaltam. Varrtam homlokot, szemhéjat, arcot, leszakadt fület, lábon keletkezett sebet, az pedig természetes volt számomra, hogy a kiesett fogakat is gyakran megmentettem, a szájüregben bármit megcsináltam. Mellesleg helyretettem a ficamokat, dolgoztam bokákon, térdeken és vállakon, de gyakorlatilag minden sérülést elláttam, pedig a szakmai körülmények – vagyis az orvosi szoba műszeres felszereltsége – gyakorlatilag a nullához közelített.

A főorvos kiemelte: sportoló páciensei gyorsan rájöttek, hogy az azonnali ellátás következtében hamar felépültek, sebeik gyógyulása lényegesen lerövidült, ezért évtizedekig ragaszkodtak hozzá.

ÉM-KT