Még egy hétig lehet pályázni energiatakarékos fénycsövekre

A nagy érdeklõdés miatt további egy hétig lehet még pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére. A környezetvédelmi tárca 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végsõ beadási határidejét – tudatta pénteken közleményben a minisztérium.

Az Izzócsere Program keretében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium európai uniós forrásból pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket nagycsaládosokat, idõseket és óvodákat segítõ szervezeteknek. Az energiatakarékos fénycsõvel a támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükbõl. Ezzel a légkört 23 900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, 6 ezer hektárnyi erdõ menekül meg a kivágástól, és az erõmûveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell elõállítaniuk.

Mint ismeretes, a hagyományos égõknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többibõl a villanykörtét forrósító hõ lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égõt cserél energiatakarékos fénycsõre, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlában.