Még csak nézelődnek, nem megy a fenyőpiac

Akt.:
A miskolci Búza téri piacon három helyen árulnak jelenleg fenyőfát
A miskolci Búza téri piacon három helyen árulnak jelenleg fenyőfát - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Karácsonyra mintegy 400–500 hektáron termesztett fenyőfát adnak el Magyarországon évente, amelyet 5–10 évig nevelnek főként Zala, Vas és Somogy megyében; a karácsonyra értékesített 2–2,5 millió fenyőből az import mennyisége 1 millió körüli, a termelők azonban 600–700 ezer darabot exportálnak is – közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége a fenyőfaszezon elején.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének tájékoztatása szerint az idei fenyőfatermelői árak fajtól függően változnak; méterenként 1500–4000 forint között mozognak. Ebben az évben a növekvő dán import miatt a termelő árak csökkenését várták – ezt az általunk megkérdezett kereskedő nem támasztotta alá. A fenyőfák árát így változatlanra prognosztizálták; a luc 2500–3000 forint folyóméterenként, az ezüst 4500–5000 forint, a Nordmanné pedig 7–8000 forint között mozog. A nagyobb fákat pedig a korábbi évekhez hasonlóan darabárban adják.

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint fenyőfater­mesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20–30 hektáron termelő gazdálkodó mellett, több száz kistermelő foglalkozik, aki esetleg „csak a kert végében”, vagy 1-2 hektáron termel.

Miskolcon már évek óta nem nagyon árulják méterre a fát, darabárban lehet megegyezni a kereskedőkkel. Egyelőre nincs nagy választék a piacon, az érdeklődés is gyér, és még az áruházláncok sem indították be az árleszorító akcióikat.

Cserepes vagy vágott?

A Búza téri piacon három helyen árulnak jelenleg fenyőfát, két helyen a vágottat, míg egy helyen a cserepeset. A cserepeset idén is – mint a korábbi években – Mázik Attila kínálja, aki Belegrád mellett ülteti, neveli a fenyőket. Ahogy mondja, ha a fa 1,2 méternél nagyobbra nő, már nem érdemes kivenni és cserépbe ültetni, hiszen kockázatos az eresedése a visszaültetés után. Az 1 és 1,2 méteres fák ára az ezüstnél 6, 8, míg a nordmannál 8, 10 ezer forint.

– Egyelőre csak nézelődnek, érdeklődnek, még nem nagyon indult be a piaca a fának, de ez így szokott lenni. Minden évben el tudjuk adni amit tervezünk, elégedett, visszatérő vásárlóink vannak, ugyanis ha betartják, amit mondunk nekik, akkor az ünnepek után ki tudják ültetni a fát a kertjükbe, udvarukba – mondja. Hozzáteszi: a lényeg a fokozatosság, befelé, és aztán kifelé is, locsolgatni a fát, amíg a cserépben van és a fagy elmúltával kiültetni.

fenyofa-vasar-a-buza-teren02-st

Pár méterrel arrébb már hatalmas választékban kínálják a vágott fenyőket, mint megtudjuk dán nordmannt.

– Ezt nagyon szeretik a vásárlók és nem véletlenül, nem pereg olyan könnyen, mint mondjuk az ezüst, nem olyan kényes, mint más fajták, jól tartja magát és szép is. Ezért idén nem is rendeltünk más fajtát, csak ezt – mondta el az árushölgy.

Megtudjuk azt is, hogy nem mérik a fát – ahogy már a korábbi években sem – így nem méterre árusítják, hanem darabra. A legkisebb, 1,5 méter körüliek ára 10 ezer forint, míg a legnagyobb, több mint hárommétereseket 38 ezer forintért kínálják. Mint mondják, ez megegyezik a tavalyi árakkal, noha a termelőktől idén drágábban tudtak csak vásárolni.

ÉM-HI