Még csak bontanak a Zsolcai kapuban, hűlt helye lesz a romos épületeknek

Akt.:
Több épületrész is életveszélyes volt
Több épületrész is életveszélyes volt - © Fotó: Horváth Imre
Miskolc – Ami egészen biztos, pláza és lakópark nem épül majd a telken.

Nagyjából egy hónapja fogtak hozzá a Zsolcai kapu 18. és 20. szám alatti lakóépületek bontásához, és több olvasónk is érdeklődött, vajon mi épül majd a megüresedő telken. Ahogy megtudtuk, egyelőre semmi.

Bontani kellett

A Bükkvidéki Vendéglátó Zrt. a két ingatlan tulajdonosa, bár – mint kérdésünkre elmesélik – nem így tervezték. Viszont így alakult.

„Még a villamospálya-építés kapcsán szerette volna az önkormányzat kártalanítani az egyik telek tulajdonosát, aki cserébe egy olyan ingatlant kért, ami a mi tulajdonunkban volt. Így megkerestek minket is, hogy hajlandóak lennénk-e cserélni, és miután több másik után ezt az ingatlant is felajánlották, ráálltunk a dologra” – magyarázza el a hármas csere hátterét Fükő Dezsőné, a zrt. vezérigazgatója.

Ekkor csupán az egyik ingatlan került a tulajdonukba, amely azért volt ideális a cégnek, mert éppen szemben, vagyis közel van a székhelyükhöz.

Már ekkor felmerült, hogy a romos épületeket esetleg elbontanák és építenének ott valamit, de végül elhalasztották a dolgot. A szomszédos épületre viszont az akkori tulajdonos MIK Zrt. pár éve kikérte a bontási engedélyt, ugyanis több helyen labilissá vált, azonban az utolsó pillanatban inkább az értékesítés mellett döntöttek.

A szomszédét is megvették

„Ekkor úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a szomszédos ingatlant is, hiszen így a két telek területe már alkalmas lehet valamilyen beruházásra. Mivel annak már érvényes bontási engedélye volt, sőt bontási kötelezettséggel vehettük csak meg, így kikértük a másikra is. Most télen volt a bontást végző cégnek szabad kapacitása, ezért indult el a munka, tavasszal ugyanis már az építkezések, beruházások miatt nem találnánk céget, aki el tudná vállalni” – magyarázza a vezérigazgató.

A bontásra szükség volt, ugyanis a statikai vizsgálatok több épületrészt is életveszélyessé nyilvánítottak, a hátsó részen már a kerítés is kidőlt egy szakaszon korábban. Volt olyan része is az épületnek, ahová hajléktalanok jártak be, és félő volt, hogy bajuk esik a romos épületszárnyban.

Ami biztosan nem

Építkezni viszont még nem kezdenek, ugyanis nem döntötték el, hogy mit szeretnének. Az biztos, hogy lakópark és pláza nem kerül majd ide, ahogy ipari beruházás sem – ezek vagy a hely, vagy a telek mérete miatt nem volnának szerencsések, vagy kivitelezhetőek. De hogy pontosan mi, azt még tervezik, többek között az is felvetődött, hogy tervpályázatot írnak ki a bontás után. Tekintve, hogy egy tervkészítés, engedélyeztetéssel egy-másfél évig is eltarthat, így a közeljövőben építkezés biztosan nem lesz a területen. Addig – a bontás befejezése után – tereprendezés következik, azután egyelőre körbekerítik.

ÉM-HI


A benzinkútnak készült épületnél
Miskolc - A félbemaradt beruházás jelenleg otthont jelent két embernek. Sokan figyelték érdeklődve tavaly tavasszal, amikor a József Attila utcán, a Szondy György utcai kereszteződéstől nem messze a korábbi bontások után üresen maradt telken építkezni kezdtek. Az épület formájából, kialakításából...

Hasznát vették
Miskolc - Most ott gyártják a kerti szerszámokat, ahol korábban árusították őket. Nem sokkal egymás után – Bricostore 2012. december 31., Baumax 2015. február 1. – zárta be üzleteit Miskolc keleti kapujában két országos barkácsáruházlánc is. Az egykori Bricostore helyén hamarosan másik üzlet nyíl...