Még az ÁNTSZ sem tudja mennyi strand nem nyithat ki idén

Nem tudja az tisztifőorvosi hivatal, hogy mennyi strand vagy fürdő nem nyithat ki idén, amiért nem sikerült a medencéikbe beépíteni a már kötelezővé vált vízforgató berendezést. Mindössze annyi biztos, hogy valamivel több mint 80 medencénél nincs kész ez a rendszer, így azokat nem használhatják majd a fürdőzők. A szakemberek számításai szerint egyébként 40-42 millió forintba kerül egy-egy medence átalakítása, erre tíz évük volt a fürdők üzemeltetőinek.

Január elsejétől egy kormányrendelet szabályozza, hogy vízforgatóval kell ellátni a strandokon lévő medencéket. Egyes gyógyfürdők ez alól mentességet kapnak, hiszen a vízforgatás és fertőtlenítés miatt akár a gyógyhatását is elveszíthetné a víz. Azonban ezeknél a medencéknél is a pótlást a hatályos szabályok szerint kell megoldani – mondta el a Független Hírügynökségnek Kulcsár György, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTHI főigazgatója.

Közölte: Magyarországon 2495 fürdőmedencéről tudnak, ebből valamivel több mint 80 nincs felszerelve vízforgatóval, így azokat nem lehet majd használni, amikor a strandok megnyílnak. Ez főként a Dél-Alföldet érinti.
Azt az OTH sem tudja pontosan, hogy lesz-e olyan strand, ahol egyetlen medence sem használható, így ki sem lehet nyitni. Az azonban elképzelhető, hogy egy-egy fürdő bár megnyit, lesz medence, amelyet nem töltenek fel vízzel, így nem lehet használni.

A vízforgató beszerelésére egyébként tíz éves türelmi idő volt – mondta Kulcsár György. A lényege, hogy a vizet zárt rendszerben kell keringetni. Először a hajszálakat és nagyobb szennyeződéseket szűri meg a vízforgató, majd a mikroszennyeződéseket. Végül fertőtleníti, és így kerül vissza a medencébe – magyarázta a főigazgató.
A vízforgatóval felszerelt medencéket egyébként évente kétszer kell feltölteni és üríteni teljesen, illetve fürdőzőnként 30 liter pótvizet kell beleengedni.

Kulcsár György elmondta azt is, hogy a vízforgatóra a fertőzések elkerülése miatt van szükség, bizonyított tény ugyanis, hogy járványt okozhat a koszos víz – főként a kisgyerekek között. A szakember azonban hangsúlyozta, hogy Magyarországon 1996 óta nem volt ilyen fertőzés, csak néhány megbetegedés.

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint az átalakítások átlagosan 40-42 millió forintba kerülnek medencénként- tette hozzá a főigazgató.