Még az idén katolikus templom épül Mocsolyástelepen

Ilyen lesz a leendő templom
Ilyen lesz a leendő templom - © Fotó: Magánarchívum
Budapest – Az állam, az egyház és magánszemélyek is támogatják a beruházást. Interjú Nemcsák Károllyal, a József Attila Színház igazgatójával.

A Bükk hegység eldugott zsáktelepülésének sorsát sokáig meghatározta, hogy hajdan két járás határára esett; közigazgatásilag a miskolci, egyházi ügyekben a mezőkövesdi járáshoz. Hiteles adatok tanúsága szerint sohasem volt falu. Az alig félszáz házat, 180 lakost számláló településen még az idén megépül a helyi katolikus közösség temploma.

Két éve egy ki nem mondott ötlet öltött testet bennem.­­” Nemcsák Károly

A hír forrását a fővárosban találtuk meg Mocsolyástelep szülötténél: Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója hivatali szobájában tárja elénk a legfrissebb információkat. Ezekből kiderül: a lokálpatriotizmus még az ilyen kicsi településen is csodákra képes.

– Honnan jött az ötlet, milyen támogatottságtól remélték a templom megvalósíthatóságát?

– A korábbiakhoz képest is gyakrabban járok haza és igazi büszkeséggel tölt el, hogy mennyire megváltozott a megyeszékhely, mennyire racionálisabb lett a közlekedése, élmény számomra a sétálóutca, a Szinva-part megújulása, kézzelfoghatóan jelen van a megye gazdasági fejlődésében az egyre izmosodó kis- és középvállalkozások szerepvállalása, növekvő ereje, a Miskolci Egyetem tudásbázisának hatása a helyi tudományos, műszaki életre. Ennél kisebb sikerek is lehetnek fontosak: két éve egy ki nem mondott ötlet testet öltött bennem, a hajdani iskola, a közösségi házból leszeparált néhány négyzetméteres imaterem nem nyújt méltó környezetet a helyi igényeknek. Az vezérelt, hogy visszaadjak valamit azokból a kapott értékekből, melyeket ez a falu, az itt élő emberek adtak nekem. Élhető településről van szó, itt a Bükk hegység ölelésében. A nővérem kisebbik lánya, az én keresztlányom (aki a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát, és most egy miskolci nagyvállalatnál dolgozik, de itt él Mocsolyáson) az elsők között támogatta ezt a tervemet, és idővel újabb és újabb lelkes emberek álltak mögénk.

– Hol tartanak most, mire jutottak a terveikkel?

– Nem szeretnék előreszaladni, de elmondhatom, a miskolci Neo Építészműhelynek, Kiss Attilának és Eperjesi Szabolcsnak is köszönhetjük felajánlásukat, az azóta elkészült terveket. Ezt megelőzően elindult egy folyamat, és annak tudhatjuk be, hogy híre ment a tervünknek, és szinte hihetetlen, hogy ez milyen adakozói lavinát indított el. Olyanokat is megszólított, akik előtte évekig nem mentek templom közelébe. Gyerekkoromban Sályba jártunk hétvégeken misére, nálunk pedig jó, ha havonta egyszer volt szentmise, akkor jöhettek össze a katolikus hívek. Ha valamikor szükség volt a közösség megtartó erejére, akkor most ezt igazán elmondhatjuk. Ismeretségi körömből ezt sokan látják hasonlóan.

– Ekkora vállalkozáshoz bizonyára kevés a közösség összefogása, a templom építéséhez elmaradhatatlan az állam, az egyház elvi és anyagi támogatása is.

– Az állam jelentős összeggel támogatja az építkezést, segítséget kaptunk Tállai András országgyűlési képviselőnktől, Soltész Miklós államtitkártól, Ternyák Csaba egri érsektől is. Két évvel ezelőtt az önkormányzat által a templom építéséhez felajánlott telken felállítottunk egy fakeresztet, annak felszentelésén a helyiek kinyilvánították az építéshez való hozzáállásukat, aztán egy jeles gálaesten tovább nőtt az adakozói lendület, ahol 3oo-an ültünk asztalhoz. Neves fellépők lelkes részvétele is segítette további szervezői munkánkat: Fehér Anna, Verebes István, Rékasy Károly, Rudolf Péter, Tolcsvay Béla, Szabó Sipos Gyula, Barabás Kis Zoltán és még sorolhatnám a neveket, de sokat számított nekünk Kékedi Zoltán kisgyőri polgármester segítsége, a kisgyőri helyi kórus és zenekar részvétele is. Többen jelezték közülük, sokat kaptak a közönségtől, szívesen jöttek Mocsolyásra. Több mint 900 ezer forint bevételt könyvelhettünk el. Egy barátomtól ennek a nemes célnak a megvalósításához 1 millió forintot kaptunk. Ugyanakkor nagyra értékeljük az olyan adományokat is, melyek mögött megtakarítgatott pár ezer forintok állnak. Ha jól alakulnak a terveink, ősszel felszentelhetjük Mocsolyástelep templomát.

Nagy József