Még a szivattyúkat is menteni kellett a viharban

By Pap Gyula
Akt.:
Vihar után Sajólászlófalván
Vihar után Sajólászlófalván - © Ádám János
Sajólászlófalva, Sajókápolna – „Olyan erősen esett, hogy az esőkabát semmit sem ért, fel kellett venni a búvárruhákat.”

Vihar pusztított csütörtökön Sajólászlófalva térségében. Kerteket öntött el az ár, állatokat kellett menekíteni. A településen mintegy 60 lakóépületet árasztott el a víz. A tűzoltók Kazincbarcikáról és Miskolcról is kivonultak, de az ár levonulásáig nem tudták megkezdeni a munkát. Még „meg sem száradt a nyomdafesték” a pénteki lapszámon, már kaptuk a hírt: este tízkor ismételt és az előzőnél még hevesebb zápor zúdult a településekre, újabb területeket árasztva el. „Olyan erősen esett, hogy rájöttünk az esőkabát semmit sem ér, fel kellett venni a búvárruhákat” – írja le a történteket Gere Gábor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület önkénteseinek vezetője. A leginkább elárasztott a Rákóczi és a Petőfi utca volt a földeken keresztül folyt le az ár.

Derékig ért

„Hihetetlen sodrással érkezett a nagy tömegű víz, derékig ért az utcában” – emlékszik vissza a nem éppen apró termetű Tóth Zoltán. Az tavalyi árvíz óta tudatosan készülnek mentési munkákra, de ez volt az első komolyabb próbatétel. A nyáron a katasztrófavédelemnél továbbképzésen vesznek részt – tudtuk meg. A csapat döntő része Varbóról érkezett. Olyan hirtelen jött a víz, hogy az éppen befejezett munkát követően még a szivattyúkat is menteni kellett. A közben odaérkező Vass Lajos, Sajókápolna polgármestere a szomszéd településen történtekről számol be. Reggel fél négytől talpon vannak, túlnyomórészt a falu lakossága vett részt a védekezésben. A helyi Rákócszi utcát teljesen elárasztotta a víz, egy ház erősen megrongálódott, a statikus állapítja meg hamarosan lakható-e. „A nagyobb kár a kertekben és garázsokban keletkezett, ott több napig is eltarthat a szivattyúzás” – ismerteti a helyzetet. A délutáni árhullámot még meg tudták fogni, de az éjszakai már átbukott a három rétegű homokzsák-gáton – emlékszik vissza a polgármester.

ÉM-PGY


Bejárást kérnek

Katasztrófavédelmi bejárást kértek a települések – tudtuk meg Vass Lajostól, Sajókápolna polgármesterétől -, mert megoldatlan a mellettük lévő termőföldről a csapadékvíz elvezetése, rövid időn belül már ötödször önti el a két falut. Ha ez nem vezet eredményre, akkor pedig állami segítséért fogunk folyamodni egy vízelvezető rendszer kialakításához.