Még 10 napjuk van a gazdáknak a kárenyhítési alapba befizetni

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak figyelmét arra, hogy a 2010 évi kárenyhítési hozzájárulás befizetésére előírt határidő hamarosan lejár.

A befizetést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 10032000-00281629-00000017 számú Kárenyhítési lebonyolítási számlájára banki átutalással kell befizetni úgy, hogy az összeg legkésőbb 2010 szeptember 30-ig megérkezzen a számlára. Az átutalást javasolt legkésőbb szeptember 20-ig elindítani, mert az átutalási idő akár több munkanap is lehet – derül ki a szaktárca hétfői közleményéből.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer jégeső-, fagy-, belvíz-, aszálykár bekövetkezésekor biztosít kárenyhítő juttatást az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők részére. A kormány a Kárenyhítési Alapban összegyűlt pénzt minden évben megduplázza, így kárenyhítésre évente körülbelül 4.5-5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Különösen fontos, hogy az érintettek határidőben teljesítsék fizetési kötelezettségüket, mivel ez a kárenyhítési juttatás iránti jogosultság egyik alapfeltétele, és késedelem esetén méltányosság gyakorlására nincs lehetőség – írja a szaktárca.

A hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében kizárólag az a befizetés fogadható el, amit – az előírt kötelezettség teljes összegével – legkésőbb 2010 szeptember 30-án jóváírnak a kárenyhítési számlán. A fizetési kötelezettségét elmulasztó gazdálkodó a tárgyévben nem kaphat kárenyhítő juttatást.

A kárenyhítő juttatás iránti igénynek 2010 október 20-ig kell beérkeznie az igénylő lakhelye illetve székhelye szerint illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz.
– Független Hírügynökség –

 
hirdetés


hirdet�s