Medvegyev tudott az orosz kémeket lebuktató kettős ügynökről

Dmitrij Medvegyev orosz államfő pénteken megerősítette, hogy egy kettős ügynök segített Washingtonnak lebuktatni egy orosz kémhálózatot az Egyesült Államokban. Az esetről egy nappal korábban számolt be Kommerszant orosz gazdasági lap.

“A Kommerszant cikke nem mondott semmi újat” – közölte Medvegyev egy szöuli sajtótájékoztatón, amikor a neves orosz gazdasági lap híréről kérdezték. Az orosz államfő állítása szerint már akkor tudott a kettős ügynök szerepéről, amikor az amerikai hatóságok júniusban letartóztatták a tíz orosz alvóügynököt.

Az orosz lap információi szerint az orosz külföldi hírszerzés egyik ezredese, egy csak Scserbakov néven azonosított férfi adta fel az amerikai hatóságoknak a tíz orosz kémet. Az alvóügynökök júliusban tértek vissza Oroszországba, egy fogolycsere részeként.

A Kommerszant cikke után több ellenzéki képviselő is külföldi hírszerző szolgálat vezetőjének leváltását követelte. Medvegyev azonban ezt nem támogatta pénteken, és közölte: meg kell várni az ügyben indított vizsgálat eredményeit, és majd azok alapján teszik meg a megfelelő lépéseket.
– Független Hírügynökség –

 

Címkék: ,