Medvegyev költségvetési céljairól üzent a parlamentnek

Moszkva, 2011. június 29., szerda (MTI) – Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán a parlamentnek küldött üzenetében rögzítette a 2012-14-re szóló költségvetés-politikai elképzeléseit.

    Üzenetében az államfő a költségvetés-politika kulcsfeladataként a modernizációt, az orosz gazdaság versenyképességének növelését és a tartós fejlődést jelölte meg, hangsúlyozva, hogy a három évre szóló új költségvetésnek lehetővé kell tenni egy új fejlődési modell beindítását, csökkentenie kell a kockázatokat és biztosítania kell a makrogazdasági stabilitást.  
     Medvegyev leszögezte, hogy a költségvetés tervezését integrálni kell  Oroszország hosszú távú fejlesztésére vonatkozó tervek kialakításába és megvalósításába. Rámutatott, hogy legkésőbb 2012-ben jóvá kell hagyni a hosszú távú gazdasági prognózist és stratégiát, és ebben komplex módon ki kell fejeződnie a társadalmi-gazdasági fejlesztés céljainak.
    Célszerűnek minősítette hogy növeljék az adóbevételek arányát a helyi költségvetések kialakításában, és rámutatott, hogy az eddiginél gondosabban kell megállapítani a helyi költségvetéseknek nyújtott dotációkat. Rámutatott, hogy növekedni kell annak a résznek, amelyet piacgazdasági alapon pótolnak a helyi költségvetések hiányában, és csökkeni kell a hiányok központi költségvetésből származó hitelekkel való fedezése arányának.
    Medvegyev, aki többszöri sikertelen igyekezet ellenére is kitartóan követeli a kötelező egészségbiztosítási járulékok csökkentését, javasolta, hogy az így keletkező hiányt – amelyet Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerdán 400 milliárd rubelben jelölt meg – fedezzék a privatizációból és az energiahordozókból származó bevételekből és egyéb tartalékokból.    
    Rendkívül fontos, sürgős feladatként jelölte meg a nyugdíjak 11 százalékos emelését 2012-ben, és azt, hogy a második világháború minden veteránjának lakáskérdését megoldják.
    Végül felszólította a kormányt, hogy szeptember 1-re a helyi szervekkel együttműködve tegye meg javaslatát az egészségügyi személyzet, valamint az óvodai és iskolai pedagógusok fizetésének 50 százalékos emelésére. Az oktatásüggyel kapcsolatban jelentős támogatást helyezett kilátásba az alapképzés regionális rendszereinek korszerűsítésére.