Medvegyev kiakasztotta a japánokat

Berendelték a tokiói orosz nagykövetet a külügyminisztériumba hétfőn, miután a hivatalos kérések ellenére Dmitrij Medvegyev orosz elnök ellátogatott a Kuril-szigetekre. A Japántól északra fekvő szigetlánc hovatartozása folyamatos vita tárgya.

Mióta a Szovjetunióhoz csatolták, még nem látogatott orosz vezető a Kuril-szigetekre. Dmitrij Medvegyev elnök néhány hete azonban úgy döntött, hogy elutazik a térségbe, noha a rossz időjárás akkor még megakadályozta, hogy távol-keleti körútja során érintse a vitatott hovatartozású területet. A tervezett látogatás ellen többször is tiltakoztak a Japánok, de Szergej Lavrov orosz külügyminiszter világossá tette: Medvegyev oda utazik országán belül, ahová akar.

Medvegyev a csaknem 20 ezer lakosú Kuril-szigeteken egy geotermikus erőművet, egy halfeldolgozót, és egy óvodát látogatott meg, majd négy órás vizitje után távozott. Kan Naoto japán kormányfő “nagyon sajnálatosnak” nevezte az orosz elnök útját, míg a japán külügyminiszter, Maehara Szeidzsi kijelentette: sérti a japánok érzéseit a látogatás. Tiltakozásul berendelték az orosz nagykövetet.

A Japántól északra lévő szigetcsoportot 1945-ben foglalta el a szovjet hadsereg. A vita a Hokkaidóhoz legközelebb fekvő négy sziget birtoklásáról szól, de a terület hovatartozásának megváltoztatásáról Moszkva hallani sem akar.
– Független Hírügynökség –