Medvegyev benyújtotta javaslatát kormánya összetételére

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 15., kedd (MTI) – Dmitrij Medvegyev új orosz kormányfő kedden beterjesztette javaslatát leendő kabinetjének összetételére és szerkezetére vonatkozóan.

 

A miniszterelnök egy héttel kinevezését követően nyújtotta át a kormányalakításról szóló rendelet tervezetét Vlagyimir Putyin államfőnek. Medvegyev elmondása szerint a javaslat nem csak a kormány összetételére, hanem a végrehajtó hatalom szövetségi szerveinek leendő struktúrájára is vonatkozik.

Vlagyimir Putyin közölte, hogy előbb a kormány szerkezetére vonatkozó javaslatot tekinti át, majd annak aláírását követően, szerdán megkezdi a konzultációkat a miniszterjelöltekkel.

A Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági napilap értesülései szerint a kormányzati apparátus élére Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció eddigi vezetője kerülhet. Az Interfax orosz hírügynökség információi szerint nagy valószínűséggel megtartja pozícióját az új kormányban az előző, Vlagyimir Putyin vezette kabinetből Szergej Lavrov külügyminiszter és Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes.

Igor Szecsin, az energetikai kérdésekkel foglalkozó másik miniszterelnök-helyettes azonban elhagyhatja a kormányt, mivel egyebek között az állami vállalatokkal kapcsolatban Medvegyevével ellentétes álláspontot képvisel.

A leendő orosz kormány végleges összetételére egy hét múlva derülhet fény, miután Dmitrij Medvegyev visszatér a G8-csoport Camp David-i csúcstalálkozójáról.