Médiaszabályozás – Koltay András és Polyák Gábor vitája

    Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – Az újságírói forrásvédelem tekintetében kifogásolhatatlanná válik a médiaszabályozás az Alkotmánybíróság (Ab) határozata nyomán, a terület más kérdéseivel azonban még minden bizonnyal foglalkozni fog az Ab – vélekedett Koltay András és Polyák Gábor médiajogász egy az ELTE jogi karán rendezett vitafórumon.

 

Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem docense, valamint Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a médiatanács egyik tagja a Jogesetek Magyarázata című folyóiratban e témában megjelent közös cikkük apropóján vitáztak az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntéséről a médiaszabályozást illetően. Míg Polyák Gábor szerint jobban érezhetik magukat az újságírók az Ab döntése nyomán, addig Koltay András szerint a határozatnak nincs közvetlenül érzékelhető gyakorlati hatása az újságírók munkájára. A Pécsi Tudományegyetem docense ugyanakkor azokat a témákat tartotta kiemelendőnek, amelyeket nem vizsgált a testület: a szankciórendszer kérdését, valamint a nemzetközi bírálatok visszatérő elemét a médiatanács összetételének, megválasztásának, függetlenségének tárgyában. Úgy vélte: az Ab decemberben “nem merte felvállalni” ezeket a kérdéseket. Koltay András ezt a kijelentést túlzónak nevezte, és úgy fogalmazott: nehéz azt állítani, hogy az Ab-t politikai megfontolások vezérelték volna a döntésekor.

Szerinte a jövőben a most nem tárgyalt kérdésekről is dönt majd az Alkotmánybíróság. A nemzetközi bírálatokról szólva Koltay András az Európa Tanács nemrég készített jelentését a magyar médiaszabályozásról megdöbbentően felszínesnek nevezte, ami szerinte rengeteg hibával van tele. Példaként említette az emberi méltóság védelmét, amelynek beemelését a médiaszabályozásba annak ellenére sérelmezi az Európa Tanács, hogy az a testület több dokumentumában is hangsúlyosan van jelen. Vita alakult ki a felek között a médiaszabályozás szükségességéről is. Polyák Gábor a “minél kevesebb, annál jobb” elvet fogalmazta meg, jelezve: egyáltalán nem tartja fontosnak a média törvényi szabályozását, mert szerinte más kódexek erre elegendőek. Koltay András szerint viszont a sajtó teljes szabályozatlansága Európában is ritka, a polgári vagy a büntető törvénykönyv pedig nem elégséges a jogvédelemhez. A médiaszabályozás egyes pontjait tavaly decemberben ítélte alkotmányellenesnek az Ab. A kérdés rendezése az Országgyűlés előtt van, az Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztéséről csütörtökön határoz a Ház.