Medián: Schmitt népszerűsége Orbánéhoz közelít – hvg.hu

Schmitt Pál népszerűsége megközelítette a legkedveltebb politikusét, Orbán Viktorét – számolt be a hvg.hu szerdán a Medián adatai alapján. A szeptember eleji országos közvélemény kutatás szerint a vezető politikusok népszerűségi rangsorát harmadik hónapja Orbán Viktor vezeti, mögötte jelentős emelkedéssel Schmitt Pál zárkózott fel szorosan. A legnagyobb javulás az elmúlt hónapban Tarlós István kedveltségében történt. A fővárosiak – bár 98 százalékuk ismeri a Fidesz főpolgármester-jelöltjét – az országos átlagnál kisebb arányban, 42 százalékban látnák őt szívesen “fontos politikai szerepben”. Eközben Varga Mihály népszerűsége visszaemelkedett a július elején mért szintre, Matolcsy György ugyanakkor az előző havi javulás után lényegesen veszített támogatottságából. Emellett jelentősen csökkent a két kisebb ellenzéki párt vezetőjének népszerűsége is.

Az adatok szerint kevesebb, mint egy hónappal az önkormányzati választás előtt minden második válaszadó gondolta úgy, hogy biztosan elmenne szavazni. A parlamenti pártok szavazótáborainak részvételi hajlandósága alig különbözik. A Fidesz és a Jobbik támogatói körében a legmagasabb a “biztos” szavazók aránya, összesen 62 százalék, míg az MSZP-szavazók körében a legalacsonyabb, 57 százalék.

Nyár eleje óta a Fidesz vesztett néhány százalékot népszerűségéből, az MSZP támogatottsága pedig szeptember elejére visszakúszott az áprilisban mért szintre. De még így is három-négy kormánypárti szavazó jut minden MSZP-támogatóra. A pártok erősorrendjében továbbra is a Jobbik szerepel a harmadik helyen, de a párt népszerűsége a választások óta fokozatosan csökkent.