Medián: A biztos szavazók kétharmada támogatja a Fideszt, erősödött a Jobbik

A teljes népesség csaknem fele, míg a biztos szavazók több mint kétharmada a Fideszre szavazna, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások – derül ki a Medián július elején 1200 ember megkérdezése alapján készített reprezentatív felméréséből. Az MSZP a biztos választók körében – 2 százalékpontot vesztve – 16 százalékon áll, míg a Jobbik ugyanennyit erősödve 11 százalékos támogatottságra számíthat. A többi párt nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot.

A politikusok népszerűségében jelentősebb változások történtek. A korábban évekig az ország legkedveltebb politikusának számító Dávid Ibolya népszerűsége a korábbi hónapok trendjét követve újabb 5 százalékkal csökkent, ám hasonló mértékben esett vissza az országgyűlési elnöki tisztségről épp a felmérés napjaiban lemondó Szili Katalinnal rokonszenvezők aránya is. A legnépszerűbb politikus továbbra is Sólyom László. Az államfő 58 pontot kapott a 100-as népszerűségi listán. A lista második helyén Orbán Viktor áll. A Fidesz elnöke 55 pontot kapott a válaszadóktól. A legnépszerűbb kormánypárti politikus, Szili Katalin 33 pontot kapott. A lista új szereplője Vona Gábor, a Jobbik elnöke 29 pontos népszerűségével a lista közepén szerepel. A lista végén 12-16 pontos népszerűséggel Demszky Gábor, Kóka János és Draskovics Tibor áll.

A kormányfő népszerűsége egy hónap alatt 3 ponttal (20 pontra) nőtt. Jelenleg 24 százalékra tehető azok aránya, akik támogatják a válságkezelésre vállalkozó kormányt. A szavazók kétharmada azonban továbbra is az előrehozott választás pártján áll.Sporthírek