Mediáció pereskedő devizahiteleseknek

Miskolc – A Miskolci Törvényszéken és járásbíróságain 545 felfüggesztett devizahiteles eljárás vár folytatásra.

A devizahiteles elszámolások az úgynevezett „nemperes” eljárásokat is érintik, amennyiben az adós vitatja a pénzügyi elszámolást és a pénzügyi intézmény az elszámolást vitató panaszát elutasítja, majd az ezt követően lefolytatott Pénzügyi Békéltető Testület előtti eljárás sem jár eredménnyel. Ebben az esetben az érintett polgári nemperes eljárást kezdeményezhet a székhely szerinti járásbíróságon, esetünkben a Miskolci Járásbíróságon. Ilyen eljárások nagy számban még nem indultak, azonban a közeljövőben növekedhet az „ügyérkezés”.

Rugalmasabb, gyorsabb

Ezekben az eljárásokban is igénybe vehető a bírósági közvetítés, ismert nevén a mediáció jogintézménye.

Bírósági közvetítést csak a már folyamatban lévő polgári peres és nemperes eljárásokban lehet kezdeményezni. A közvetítői eljárás előnye a hagyományos bírósági eljárásokkal szemben többek között a rugalmasság, gyorsaság, ingyenesség. A gyorsabb ügyintézést lehetővé teszi a bizonyítási eljárás szükségtelensége, hiszen a felek ismerik legbehatóbban saját problémájukat és ebben az eljárásban ők azok, akik erre – a közvetítő segítségével – megoldást találnak. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy sikeres közvetítői eljárásban kötött megállapodás esetén a felek a bírósági eljárásban költségkedvezményben részesíthetők.

Amennyiben tehát a feleknek már folyamatban lévő – folytatódó – devizahitellel kapcsolatos perük van, illetve a közeljövőben kezdeményeznek devizahitellel kapcsolatos elszámolási pert vagy „nemperes” eljárást a bíróság előtt, megilleti őket a közvetítői eljárás lefolytatása iránti kérelem előterjesztésének lehetősége is.

A kérelem előterjeszthető a Miskolci Törvényszék bármely polgári irodájában szóban vagy írásban. Itt a felek az eljárás megindításával kapcsolatos egyéb információkat is megkapják. De előterjeszthető a Miskolci Törvényszék honlapjáról letölthető nyomtatványon (http://miskolcitorvenyszek.birosag.hu/ az „Információk” alatt található „Bírósági közvetítők” címszóra kattintva elérhető „Kérelem”) vagy a bírósági közvetítőknél.

ÉM-SZB


Bírósági közvetítők

Miskolc

Dr. Bokros Andrea Erzsébet
Telefon: 46/815-329
e-mail: bokrosa@miskolc.birosag.hu

Dr. Ujabb Orsolya
Telefon: 46/815-384
e-mail: ujabbo@miskolc.birosag.hu


Kazincbarcika

Dr. Kővári István
Telefon: 48/510-758
e-mail: kovarii@kbarcika.birosag.hu

Theiszné dr. Varró Adrienn
Telefon: 48/510-755
e-mail: varroa@miskolcit.birosag.hu


Ózd

Dr. Szabó Bernadett
Telefon: 48/570-365
e-mail: szabobernadett@ozd.birosag.hu

Dr. Várady Lilla
Telefon: 48/570-375
e-mail: varadyl@ozd.birosag.hu


Sátoraljaújhely

Dr. Kazsimérszki Lívia
Telefon: 47/523-556
e-mail: kazsimerszkil@saujhely.birosag.hu
hirdetés


hirdet�s