Meddig tartanak reformok?

Meddig tartanak reformok?
Ennél többet vártunk – ismerte el a Klubrádió Kontra című műsorában Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója a gazdasági növekedés második negyedéves alacsony értékére utalva.

Bauer Tamás közgazdász szerint fontos figyelmeztetés a kormányoalíciónak a GDP növekedés első negyedéves alacsony értéke.

A szakember úgy látja, a 2000-2006 közötti hat év három kormányának felelőtlen gazdaságpolitikájának fizetjük az árát. Egyetértésben Palócz Évával hozzátette: a belföldi fogyasztás visszafogása miatt lassult le a gazdasági növekedés, így szerinte “nem kell megijedni, a kezelés velejárója a jelenlegi adat”.

A rossz példa
Magyarország negatív példájával próbálta meggyőzni a cseh képviselőket Mirek Topolánek miniszterelnök és helyettese, Petr Necas arról, miért is kellene támogatniuk a kormány reformcsomagját. Ha valaki kételkedik a csehországi reformok szükségességében, az nézze meg Magyarország példáját, ahol a közkiadások hiányának gondját nem rendezték időben. Ma az ottani hiány a duplája a csehországinak, s a szükséges reformintézkedések lényegesen drámaiabbak, mint a csehországiak – szögezte le Petr Necas kormányfő-helyettes, munkaügyi és népjóléti miniszter a képviselőházban.

Intő jel

Bauer Tamás úgy látja, ennek az alacsony növekedési adatnak azonban egy haszna lehet. Meglátása szerint több kormánypárti, különösen MSZP-s politikus  – gondolta azt az elmúlt hónapokban, hogy már túl vagyunk a nehezén: dőlnek az adóbevételek a költségvetésbe, és úgy értékelték, nincs szükség további kemény megszorításokra, nem kell foglalkozni ingatlanadóval, hanem immár teret lehet engedni a népszerű intézkedéseknek. Az 1,4-es GDP-mutató azonban Bauer Tamás szerint arra kell, hogy figyelmeztessen mindenkit a koalícióban, hogy nem ez a helyzet.

Bauer szerint a kormánykoalíció nem úszhatja meg, hogy tovább folytassa a reformlépéseket, ezért tartja fontos figyelmeztetésnek az 1,4-es értéket. A probléma nem a mostani alacsony érték – tette hozzá, hanem az, hogy nem érzékeli sem a magyar gazdaság, sem a külföld a kormánykoalíció eltökéltségét a reformprogram végigvitelében.

“Az igazi baj”

Az igazi baj, hogy egy év elteltével lelohadt a reformelkötelezettség – ez az igazi baj. Ha a koalíción nem érződik a reformelkötelezettség, akkor nincs mitől bízni a magánberuházások növekedésében” – jelentette ki.

Külső vállveregetés
Eredményesnek tartja a magyar kormány megszorító intézkedéseit, illetve a reformok első lépéseit a Moody’s. Jó pályára állították a költségvetést a magyarországi adóemelések, illetve támogatáscsökkentések, miközben a gazdasági növekedés meglepően magas és az export is erős maradt – állapítja meg a Moody’s hitelminősítő, Magyarországot értékelő éves elemzésében. Ugyanakkor az államadósság még mindig eléri a költségvetési bevételek 151 százalékát, ami majdnem kétszer annyi, mint a Magyarországgal összehasonlítható gazdaságokban és jóval magasabb, mint a többi kelet-európai országé. A hitelminősítő azt is megállapítja, hogy a kedvező folyamatokhoz hozzájárultak az oktatás és az egészségügy terén elindított reformok, pedig szakértők arra számítottak, hogy ezeken a területeken csak 2008-ban teszi meg az első lépéseket a kormányzat.

Hazai kritika

Uj Péter szerint a magyar baloldal szellemi teljesítménye dupla nulla. Az Index főszerkesztője úgy véli, a Gyurcsány-kormány nulla erkölcsi tőkével rendelkezik, a kabinet tanácstalan a reformokat illetően, nem véletlen, hogy az emberek többsége úgy érzi, káosz uralkodik.

Lagutóbbi publicisztikájában Tóta W. Árpád is ezzel a témával foglalkozik. Szerinte lassan nyakára hágunk a ciklus használható szakaszának, mert az utolsó 1-2 év “hagyományosan az ígéreteké, az osztásé, a hazudozásé”. A szerző szerint Gyurcsány nem tudja véghezvinni a reformokat, mert “ehhez a munkához az MSZP túl demokratikus”, s a reformmokkal járó gyűrődést hosszú távon nem viseli el. Erjed és felszínre bugyborog, hogy “jó lesz ez Ferikém, ahogy van, ne bolygassuk mán, negyven évig jó vót”. 

Kapcsolódó cikkek: